Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Jaké ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Zajímá mě, jaké ETF bych měl zvolit pro dlouhodobé investice. Slyšel jsem o různých fondech, které se zaměřují na různé sektory, jako jsou technologie, zdravotnictví nebo třeba obnovitelné zdroje energie. Rád bych rozložil své investice a přitom minimalizoval riziko. Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké konkrétní ETF, které mají dobrou historii výnosů a nízké náklady na správu. Jaké jsou nejlepší možnosti na trhu, které by mohly zajistit stabilní růst v dlouhém období? Měly by být zaměřené na americké akcie, nebo je lepší se podívat i na mezinárodní trhy? Co si myslíte o diverzifikaci portfolia pomocí ETF? Mám také obavy ohledně volatility trhů, takže by mě zajímalo, zda existují ETF, které jsou považovány za bezpečnější volbu pro investory s delším horizontem. Jaký máte názor na dividendové ETF? Myslím si, že by to mohlo být zajímavé pro generování pasivního příjmu. V neposlední řadě, jak se vlastně liší aktivně spravované ETF od těch pasivně spravovaných a co je pro dlouhodobého investora výhodnější? Děkuji za vaše názory a tipy!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 9. 2022
Lucie Zachová
Lucie Zachová

Dlouhodobě se mi osvědčilo investovat do ETF, které sledují širší trh, jako jsou S&P 500 nebo Total Stock Market. Tyhle mají dobré historické výnosy a nízké náklady na správu. Pokud chceš rozložit riziko, můžeš přidat i nějaké mezinárodní ETF, třeba MSCI World nebo Emerging Markets, to ti pomůže vyvážit portfolio.

Co se týče sektoru, technologie a obnovitelné zdroje vypadají slibně, ale je dobrý mít i něco v healthcare. Dividendové ETF jsou super pro pasivní příjem, určitě bych zařadil aspoň jedno do portfolia. Některé fondy nabízejí stabilní výplaty a mají solidní historii.

K aktivně spravovaným ETF – většinou se ukazuje, že pasivní správa je efektivnější a levnější na dlouhý horizont. Aktivity manažerů moc neovlivní výkon trhu v dlouhém běhu. Takže radši jdi do těch pasivních indexových fondů.

Volatilita je normální, ale když budeš diverzifikovat a mít mix různých ETF, tak bys měl být v pohodě. Klidně to zkus a sleduj, jak ti to poroste.

150 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Štěpán Kysela
Štěpán Kysela

Myslím, že pro dlouhodobé investice jsou super ETF jako SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Obě mají nízké náklady a historicky dobré výnosy. Diversifikace je rozhodně důležitá, takže bych se koukl i na sector ETFs nebo na něco jako iShares Global Clean Energy ETF, pokud tě zajímají obnovitelné zdroje. Co se týče volatility, můžeš zvolit třeba i dividendové ETF jako Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG), což je dobrá volba pro pasivní příjem. Aktivně spravované ETF jsou obvykle dražší a nemají tak dobrou výkonnost jak pasivní, takže bych se spíš držel těch pasivních. Nezapomeň, že rozložením investic i do mezinárodních trhů můžeš snížit riziko. Ale to už záleží na tobě, co preferuješ.

117 slov
1.2 minut čtení
4. 11. 2024
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová