Co mám brát v úvahu při výběru ETF fondu na pravidelnou investici?
Při rozhodování o tom, jaký ETF fond si vybrat pro pravidelnou investici, mám pár otázek, které mě trápí. Je dobré se dívat na poplatky, ale co přesně znamená nízký poplatek v praxi? Jak moc ovlivňují náklady celkový výnos z investice? Kromě toho jsem slyšel něco o likviditě – jak důležitá je likvidita ETF a jak ji můžu zjistit? A co složení jednotlivých fondů? Měl bych se zaměřit na konkrétní sektory nebo regiony, nebo je lepší zvolit něco diverzifikovaného? Zajímá mě také, jestli by mělo smysl podívat se na historickou výkonnost fondu. Jak moc je to relevantní pro budoucí vývoj? Dále, co vlastně znamená index, podle kterého je ETF řízeno? Jaký vliv má vybraný index na strategii investování? A co daně – jak to funguje s příjmy z ETF a musím počítat s nějakými dodatečnými náklady nebo daňovými povinnostmi při prodeji podílů? Nakonec bych rád věděl, jak důležité je sledovat ekonomické ukazatele a zprávy, když investuji do ETF. Mám se tím vůbec zabývat, nebo to mohu nechat být a jen pravidelně přispívat na svůj účet? Pokud byste mi mohli poradit, na co všechno myslet a co sledovat při výběru ETF fondu, byl bych velmi vděčný.