Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, který ETF fond je nejlepší pro dlouhodobé investice?

Jak zjistím, který ETF fond je nejlepší pro dlouhodobé investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně zjistit, který ETF fond je ten pravý pro dlouhodobé investice. Mám pocit, že v poslední době je na trhu tolik různých možností a každý fond tvrdí, že je ten nejlepší. Jak mám začít? Mám si procházet jejich výkonnost za posledních pět let nebo se dívat na poplatky a náklady spojené s investováním do těchto fondů? Jaký vliv má třeba složení portfolia ETF na jeho budoucí výkonnost? Je důležité sledovat i to, zda je fond zaměřen na určité sektory, jako jsou technologie nebo zdravotnictví? A co takový dividendový výnos, má smysl ho při výběru ETF brát v úvahu? Rád bych se dozvěděl i o nějakých užitečných nástrojích nebo webových stránkách, které by mi mohly pomoci s analýzou těchto fondů. Měly by být také zahrnuty faktory jako volatilita nebo rizikovost? A co když chci investovat do více ETF najednou? Jak to celé poskládat tak, aby to dávalo smysl a jak se vyhnout přílišné diversifikaci? Vím, že investování do ETF je skvělý způsob, jak budovat pasivní příjem a rozložit riziko, ale potřeboval bych nějaké konkrétní tipy a rady od těch, kteří už mají s tímto způsobem investování zkušenosti. Děkuji moc za pomoc!

197 slov
2 minut čtení
9. 10. 2023
Emil Tomeš
Emil Tomeš

Tak jo, k výběru ETF fondů pro dlouhodobé investice bych doporučil začít tím, že si ujasníš, co vlastně chceš. Dáváš přednost růstu nebo dividendám? Pokud se díváš na výkonnost, sleduj nejen posledních pět let, ale i jak se fond choval v krizových obdobích. Poplatky a náklady jsou důležité, protože i malé procento může za dlouhou dobu dost zredukovat tvůj výnos.

Složení portfolia je zásadní – zaměř se na to, co ETF obsahuje. Pokud tě více zajímají technologie nebo zdravotnictví, vyber si fondy zaměřené na tyto sektory. Ale pozor, sektorová zaměření můžou být riskantní, pokud dojde ke změně trendů.

Dividendy? Určitě se na ně podívej, ale nezapomínej na celkovou strategii. Někdy může být lepší mít ETF s nižšími dividendami a větším růstovým potenciálem.

Co se týče nástrojů, zkus stránky jako Morningstar nebo Yahoo Finance pro porovnání výkonu a poplatků. A pro diversifikaci – snaž se mít víc než jen jedno ETF, ale ne moc různých, jinak to bude těžké sledovat a můžeš se dostat do situace „too much diversification“.

Každopádně si tohle všechno promysli a možná si udělej nějaký základní plán, co chceš dosáhnout. Je to maraton, ne sprint.

188 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2023
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička

Hele, vybírat správný ETF není tak jednoduchý. Já bych začal tím, že se koukneš na historickou výkonnost, ale buď opatrnej, minulost není záruka budoucnosti. Potom si prohlídni poplatky – ty ti můžou dost snížit zisky. Složení portfolia je fakt důležitý. Jestli je fond zaměřenej na technologie nebo zdravotnictví, může mít větší volatilitu, takže to záleží na tvém rizikovém profilu. Dividendy taky hrajou roli, pokud chceš pasivní příjem, ale nezapomeň, že některé ETF se soustředí na růst a nemusí vyplácet dividendy vůbec.

Když chceš investovat do víc ETF najednou, zamysli se nad diversifikací – nemělo by to být moc rozmělněné, jinak ti to může zkomplikovat sledování. K dobrým nástrojům patří stránky jako Morningstar nebo JustETF, kde si můžeš porovnat různé fondy podle různých kritérií.

A nakonec nezapomeň sledovat rizikovost a volatilitu, to může hodně napovědět o tom, co můžeš čekat v budoucnu. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2023
Renata Němcová
Renata Němcová