Charts.cz/Fórum/Na co se mám dívat, když hodnotím NFT?

Na co se mám dívat, když hodnotím NFT?

Když přemýšlím o investování do NFT, pořád mě napadá spousta věcí, na které bych se měl zaměřit. Nemám totiž moc zkušeností a chci si být jistý, že peníze vkládám do něčeho, co má skutečnou hodnotu. Nejdřív mě zajímá, jak je dané NFT unikátní a co ho odlišuje od ostatních. Jak zjistím, jestli je autorem známý umělec nebo někdo méně známý? A jak moc to ovlivňuje cenu? Zajímá mě taky, jestli je NFT spojeno s něčím zajímavým, jako třeba s nějakým kulturním fenoménem nebo populární hrou. To by mohlo přilákat více lidí a tím pádem i zvýšit hodnotu. Potom bych se rád podíval na historii prodeje toho NFT. Jaké byly jeho předchozí ceny a kolik lidí o něj mělo zájem? Hrají v tom roli i trendy na trhu? Jak moc toho ovlivňuje celebrita, která se rozhodne koupit nebo propagovat nějaké NFT? Je dobré sledovat komunity kolem určitých typů NFT, protože tam se často dozvídám nejnovější novinky a názory. Co když je NFT součástí nějakého většího projektu nebo ekosystému? Jak si ověřím, že projekt má dobrou reputaci a není to jen další podvod? A co technická stránka věci? Jak důležitá je blockchain technologie, na které je NFT založeno? Mělo by mě zajímat, na jakém blockchainu je to vydané a jak snadno můžu případně své NFT prodat v budoucnu. Myslím si, že i to může hrát roli ve výběru správného NFT pro investici. Jaké jsou tedy klíčové faktory, které bych měl brát v úvahu při hodnocení NFT? Může mi někdo poradit s praktickými tipy nebo doporučeními, na co se konkrétně zaměřit?

258 slov
2.6 minut čtení
13. 1. 2024
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Když hodnotíš NFT, je dobrý zaměřit se na pár věcí. První je autor – známý umělec může znamenat vyšší hodnotu, ale jsou i méně známí, co mají potenciál. Zjisti si, co už vytvořili a jak se jejich práce prodávají. Další věc je unikátnost – co dělá to NFT speciálním? Taky sleduj trendy v komunitě a na trhu, protože to může ovlivnit poptávku. Historie prodeje je důležitá, koukni, jaké byly minulé ceny a kdo měl o NFT zájem. Celebritní nákup může hodně nakopnout cenu, takže to určitě sleduj. Pokud je NFT součástí většího projektu, zjisti si o reputaci toho projektu, aby ses vyhnul podvodům. A technika – blockchain je klíčový, podívej se na to, kde je NFT vydané a jak snadno ho prodáš později. Takže shrnuto: autor, unikátnost, historie prodeje, trendy v komunitě a technické aspekty sú faktory, co bys měl brát v potaz.

143 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Šárka Mašková
Šárka Mašková

Když hodnotíš NFT, je dobrý se zaměřit na pár základních věcí. Hlavně zjisti, kdo je autor – známý umělec ti zaručí větší důvěru, ale i méně známí tvůrci můžou mít potenciál. Důležitý je taky příběh za NFT; jestli je spojeno s nějakou hrou nebo kulturním fenoménem, to může přilákat víc lidí a posunout cenu nahoru. Nezapomeň mrknout na historii prodeje – kolik lidí to kupovalo a za jaké ceny. Celeb influence taky hraje roli, když někdo slavnej ukáže zájem, tak to může cenu vystřelit. Komunity kolem NFT jsou super, tam se dozvíš novinky a názory, což ti může pomoct udělat lepší rozhodnutí.

Pak se podívej na technickou stránku věci. Na jakým blockchainu to je? Někdy může být důležitý i to, jak snadno se to dá prodat zpět. A když je NFT součástí většího projektu, zkus zjistit, jak má ten projekt pověst – chceš se vyhnout podvodům. Takže shrnuto: autor, příběh, historie prodeje, vliv celebrit, komunita a technická stránka. To ti pomůže udělat rozumný rozhodnutí.

163 slov
1.6 minut čtení
12. 4. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová