Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít s diversifikací svého portfolia pomocí ETF?

Jak mohu začít s diversifikací svého portfolia pomocí ETF?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dostat k diversifikaci svého investičního portfolia, a to konkrétně prostřednictvím ETF? Nikdy jsem předtím neinvestoval, ale slyšel jsem, že ETF jsou skvělou cestou, jak rozložit riziko a zároveň mít přístup k různým aktivům. Rád bych se dozvěděl, jaké jsou první kroky, které bych měl udělat. Je potřeba mít nějakého finančního poradce nebo si mohu vše udělat sám? Jaké platformy byste doporučili pro nákup ETF? A co se týče výběru konkrétních ETF, na co bych se měl zaměřit? Je důležité dívat se na poplatky, nebo spíše na historickou výkonnost? A co třeba daňové aspekty investování do ETF? Jaké máte zkušenosti s tímto typem investic a jak vám pomohla diversifikace portfolia? Mám pocit, že je hodně informací a rád bych to vzal od začátku. Pokud máte nějaké rady nebo tipy pro začátečníky jako jsem já, tak budu vděčný za jakoukoli pomoc.

145 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Patrik Doležal
Patrik Doležal

Pokud chceš začít s diversifikací portfolia pomocí ETF, tak tady je pár tipů. Hlavně se neboj, můžeš to zvládnout i bez poradce, všechno se dá dohledat online. První věc, co udělej, je otevřít si účet na nějaké brokerské platformě. Existuje spousta možností, jako třeba Degiro, XTB nebo Fio. Zkontroluj si poplatky za obchodování a případně i za vedení účtu.

Při výběru konkrétních ETF se zaměř na to, co chceš mít v portfoliu. Jestli chceš investovat do akcí, můžeš zkusit nějaký ETF sledující indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Podívej se na náklady (TER), protože ty můžou ovlivnit tvé výnosy. Historická výkonnost je fajn, ale pamatuj, že budoucnost nemusíš předvídat jen podle minulosti.

Ohledně daní – to záleží na tom, kde žiješ. V ČR je to tak, že když prodáš ETF a máš zisk, platíš daň. Takže si to zjisti předem, abys nebyl překvapený.

Celkově je diversifikace fakt důležitá, pomáhá ti snížit riziko. Mě osobně pomohla mít klidnější spaní, když trhy dostanou ránu. Takže hodně štěstí a hlavně se neboj experimentovat!

168 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Patrik Rozsypal
Patrik Rozsypal

Diverzifikace portfolia pomocí ETF je fakt fajn způsob, jak snížit riziko. Začněte tím, že si otevřete účet u nějaké brokerské platformy, co nabízí ETF. Můžete to udělat online, většinou to je rychlý proces. Zvažte třeba Degiro nebo Fio. Nezapomeňte se podívat na poplatky, protože u některých brokerů to může být dost odlišné.

Když už máte účet, tak se můžete podívat na různé ETF. Sledujte hlavně náklady na správu (TER), protože ty mohou ovlivnit vaše celkové výnosy. Historická výkonnost je taky důležitá, ale nezapomínejte, že minulá výkonnost není zárukou budoucího úspěchu.

Pokud jde o výběr ETF, snažte se zaměřit na různé sektory a regiony, abyste měli široké pokrytí trhu. Můžete zvolit například akciové indexy jako S&P 500 nebo MSCI World, ale klidně i nějaké dluhopisové ETF pro stabilitu.

Daňové aspekty jsou taky důležité - pozor na zdanění dividend a na případný daňový rámec ve vaší zemi. V ČR je to trochu složitější s daněmi, tak si zjistěte, jak to máte.

Poradce není nutný, ale pokud máte pochybnosti, může být užitečné si někoho najmout. Jinak se nebojte všeho prozkoumat sami. Hlavně začněte pomalu a naučte se základy.

181 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2025
Helena Marková
Helena Marková