Proč investovat do ETF místo jednotlivých akcií?
Zajímalo by mě, proč vlastně zvolit investování do ETF, když je možné nakupovat jednotlivé akcie. Mám pocit, že ETF by mohlo být pro někoho lepší volbou, ale nejsem si jistý, jaké konkrétní výhody to přináší. Zajímalo by mě, jestli to souvisí s diverzifikací, kterou ETF nabízejí. Jak moc důležitá je ta diverzifikace ve srovnání s tím, když si koupím pár akcií od známých firem? A co náklady? Slyšel jsem, že náklady na správu ETF jsou obvykle nižší než poplatky za obchodování s jednotlivými akciemi, ale jak to vlastně funguje? V případě ETF bych měl mít také méně práce s tím sledováním trhů a jednotlivých firem, nebo ne? Jakým způsobem se to projevuje na dlouhodobém výkonu investice? A co volatilita? Jestliže budu investovat do jednotlivých akcií, tak je to větší riziko než při investování do celého fondu. Je pravda, že i když jedna akcie klesne, tak mi ETF může stále přinášet stabilní výnosy? Jak se tedy rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Je lepší mít ve svém portfoliu mix obojího nebo se soustředit jen na ETF? Mohl by někdo prosím objasnit výhody a nevýhody obou přístupů a jak se v tom vyznat? Díky!