Charts.cz/Fórum/Které ETF měly nejlepší výkon letos?

Které ETF měly nejlepší výkon letos?

Zajímalo by mě, jaká ETFčka měla letos nejlepší výkon. Sleduju trh s investicemi a vím, že ETF fondy jsou velmi populární, ale fakt nevím, které z nich teď letí nahoru. Slyšel jsem něco o technologických fondech a i o nějakých ekologických ETF, ale nechci se spolehnout jen na to, co jsem zaslechl. Jaké konkrétní fondy byste doporučili? Co třeba jejich výkonnost v porovnání s trhem? Myslím, že by mě zajímalo i to, jaké faktory ovlivnily jejich růst nebo pokles letos. Možná se tu najdou nějací zkušení investoři, co by mi mohli poradit s výběrem! Jaké máte zkušenosti a co byste mi doporučili sledovat? Možná i nějaké tipy na to, jak sledovat trendy u ETF? Děkuju moc za odpovědi!

118 slov
1.2 minut čtení
15. 2. 2023
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Tak letos to vypadá, že hodně ETF zaměřených na technologie a obnovitelné zdroje energie šly fakt nahoru. Například fondy jako ARK Innovation ETF nebo Invesco Solar ETF měly skvělý výkon. Důvodem růstu u technologických ETF je asi to, jak se pořád víc dostávají do popředí technologie jako AI a cloud computing. U ekologických fondů zase hraje roli ten rostoucí zájem o udržitelnost a čistou energii.

Srovnávat to s trhem je tricky, ale většina těchto fondů překonala S&P 500, což je fajn. Co sledovat? Zajímavý jsou i ekonomické zprávy, vývoj v oblasti legislativy a třeba i trendy ve spotřebě. Takže doporučuji sledovat zprávy o technologiích a ekologických iniciativách. Investice do ETF může být super způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale jako vždycky – je dobrý mít i nějakou tu strategii a nehnat se za každým hype. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Patrik Buchta
Patrik Buchta

Rok 2023 byl celkem zajímavý pro ETF. Všiml jsem si, že některé technologické fondy jako ARKK (ARK Innovation ETF) nebo QQQ (Invesco QQQ Trust) měly slušný výkon, hlavně díky obnově zájmu o technologie po pár slabších letech. Pak jsou tu i ekologická ETF, jako je třeba ICLN (iShares Global Clean Energy ETF), které taky pěkně rostou, jelikož se svět víc zaměřuje na obnovitelné zdroje.

Když se podíváš na srovnání s trhem, tak tyhle ETF leckdy překonaly S&P 500, což je super signál. Růst ovlivnily faktory jako pokrok v technologiích, pozitivní zprávy o hospodářství a taky vládní investice do zelené energie. Doporučuji sledovat vývoj na trhu a číst zprávy – sleduj trendy v technologiích a politice, to ti hodně napoví.

Zkus se mrknout na weby jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, tam se dá najít spoustu analýz a informací o ETF. Kdyby tě zajímaly konkrétní čísla nebo grafy, tak to najdeš snadno online.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková