Charts.cz/Fórum/Jaké ETF doporučujete na rok 2025?

Jaké ETF doporučujete na rok 2025?

Přemýšlím o investicích do ETF na příští rok a rád bych věděl, co si o tom myslíte. Mám nějaké základní znalosti o akcích a trhu, ale s ETF jsem zatím moc zkušeností neměl. Vím, že ETF jsou skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfolio a snížit riziko, ale nevím, které konkrétní fondy by mohly být v roce 2025 výhodné. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na konkrétní ETF, která by mohla vykázat dobré výsledky. Co třeba technologický sektor nebo udržitelné investice? Jak se díváte na regionální ETF? Myslíte si, že je dobrý nápad investovat do rozvíjejících se trhů? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými typy ETF? Co říkáte na náklady na správu a likviditu těchto fondů? Jak důležité jsou pro vás dividendové výnosy při výběru ETF? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení, protože se chci posunout dál a s investicemi začít co nejdřív. Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Marek Dubský
Marek Dubský

Investice do ETF je fajn způsob jak diverzifikovat a snížit riziko, takže určitě dobrý směr. Co se týče roku 2025, tak bych se možná podíval na technologické ETF, jako třeba QQQ nebo VGT, protože technologie pořád frčí a mají potenciál růstu. Udržitelné investice jsou taky v kurzu, takže nějaké ESG ETF by taky mohly být zajímavé. Třeba i iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) se mi líbí.

Pokud jde o regionální ETF, rozvíjející se trhy mají větší volatilitu, ale při správném výběru můžou přinést slušný výnos. Například Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO) by mohl být dobrá volba.

Náklady na správu bys měl sledovat, čím nižší, tím lepší – to ti ušetří peníze na dlouhém horizontu. Liquidity hraje roli taky, abys mohl snadno nakupovat a prodávat bez velkých ztrát.

Dividendy? Záleží na tvém stylu. Pokud chceš stabilní příjem, tak dividendové ETF jako VYM nebo SCHD by se ti mohly líbit. Ale pokud ti jde hlavně o růst, můžeš se zaměřit spíš na růstové fondy bez ohledu na dividendy.

Takže shrnuto: technika, udržitelnost, rozvíjející se trhy a sledování nákladů a dividend. Hodně štěstí s investicema!

180 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2024
Dominik Veselý
Dominik Veselý

Myslím, že pro rok 2025 bys měl zvážit nějaké ETF zaměřené na technologie, jako je třeba QQQ nebo VGT. Tyhle fondy většinou dobře reagují na inovace a růst v tech sektoru. Udržitelné investice jsou taky fajn, třeba SUSA nebo ICLN, pokud tě zajímají obnovitelné zdroje. Co se týče regionálních ETF, já bych se nebál investovat do rozvíjejících se trhů, jako jsou EMF nebo VWO, ale je to riskantnější. Sleduj náklady na správu, čím nižší, tím lepší. Likvidita je důležitá, pokud plánuješ obchodovat. A dividendy? No, pokud chceš pasivní příjem, tak se dívej po fondech jako SCHD nebo VYM. Investuj rozumně a diversifikuj!

102 slov
1 minut čtení
10. 4. 2024
Milan Valenta
Milan Valenta