Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší do ETF investovat, když neznám trh?

Kdy je nejlepší do ETF investovat, když neznám trh?

Investování do ETF se mi zdá jako zajímavá příležitost, ale mám pocit, že bych měl mít nějaké základní znalosti o trhu, než se do toho pustím. Jenže, když si přečtu všechny ty složité články a analýzy, tak mám pocit, že se ještě víc zamotávám a nevím, kde začít. Jak vlastně zjistit, kdy je ten správný čas na investování do ETF? Platí to, že je lepší investovat v určitých obdobích roku, nebo když trh klesá či roste? A co když nemám vůbec žádné zkušenosti a nevím, jak sledovat tržní trendy? Mám třeba počkat na nějaké ekonomické zprávy nebo na doporučení od odborníků? Zajímalo by mě, jestli je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně po malých částkách. Jak vůbec poznám, že je teď dobrý čas vstoupit do trhu s ETF, když nemám přehled o tom, co se děje? Vím, že to může být riskantní a že není dobré se spoléhat jen na intuici. Jak se dá najít nějaký způsob, jak se orientovat v těchto investicích bez nutnosti stát se expertem na finance? Přiznám se, že mě trochu zastrašuje myšlenka investování bez dostatečných znalostí. Můžete mi prosím poradit, co byste dělali vy v mé situaci?

191 slov
1.9 minut čtení
21. 2. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Investování do ETF je fajn, ale chápu, že můžeš mít strach z toho, kdy a jak začít. V první řadě, nemusíš se stresovat tím, že musíš být expert na trh. Mnoho lidí investuje pravidelně menší částky, což se nazývá průměrování nákladů – tím snížíš riziko, protože nakupuješ víc, když jsou ceny nízké a míň, když jsou vyšší. Co se týče načasování trhu, je to dost těžké. Někdo říká, že je lepší investovat během poklesu trhu, jiní radí investovat pořád – jednoduše proto, že dlouhodobé investice mají větší šanci na zisk. Pokud nemáš žádné zkušenosti, doporučuji sledovat ekonomické zprávy a poslouchat názory odborníků, ale nezapomínej na vlastní rozum. Vybírej ETF s nízkými poplatky a rozmanitým portfoliem. Když si na to zvykneš a začneš sledovat trh víc, určitě se ti to bude zdát jednodušší. Neboj se začít i s malými částkami a postupně se učit.

143 slov
1.4 minut čtení
5. 9. 2024
Karolína Zachová
Karolína Zachová

Investování do ETF může být fajn způsob, jak diverzifikovat portfolio, i když nemáš moc znalostí o trhu. Pokud se bojíš vstoupit do trhu, zkus pravidelné investování menších částek. Tím zmírníš riziko, protože neinvestuješ vše najednou a vyhneš se pokusům odhadnout, kdy je nejlepší čas. Co se týče období roku, obecně platí, že trhy mají své cykly, ale není to zaručené – někdy může být dobré nakupovat, i když trh klesá. Je fajn sledovat ekonomické zprávy nebo doporučení odborníků, ale nezapomeň, že to je jen další nástroj. Hlavně bych doporučil začít s ETF, které sledují široký trh, třeba S&P 500, to ti dá jistou stabilitu. Na začátku se soustřeď na dlouhodobější investice a nevšímej si krátkodobých výkyvů. Zkrátka se v tom postupně zorientuješ a časem nabereš víc zkušeností.

127 slov
1.3 minut čtení
14. 10. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková