Charts.cz/Fórum/Jak může liquidity mining zvýšit moje zisky v DeFi?

Jak může liquidity mining zvýšit moje zisky v DeFi?

V poslední době slyším hodně o liquidity miningu a všichni říkají, že je to skvělý způsob, jak si vydělat na DeFi. Ale jak to vlastně funguje? Jak může liquidity mining opravdu zvýšit moje zisky? Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená poskytovat likviditu a proč bych měl do toho investovat? Zní to jako dobrý způsob, jak vydělat pasivní příjem, ale mám obavy z rizik. Jaká jsou rizika spojená s liquidity miningem? A jak se liší od jiných metod investování do kryptoměn? Mám pocit, že je toho hrozně moc a já nemám úplně jasnou představu o tom, co všechno to obnáší. Mohli byste mi říct, jaké platformy jsou nejlepší pro liquidity mining a co bych měl mít na paměti při výběru té správné? Také by mě zajímalo, jestli je lepší zaměřit se na stabilní coiny nebo na volatilnější kryptoměny. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto typem investice? Myslíte si, že má smysl začít s menšími částkami, nebo je lepší rovnou investovat více? A pokud bych chtěl začít s liquidity miningem, co bych měl udělat jako první krok? Díky za všechny rady!

180 slov
1.8 minut čtení
8. 6. 2023
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková

Liquidity mining je pro spoustu lidí zajímavý způsob, jak vydělat v DeFi. Funguje to tak, že poskytneš likviditu do nějakého poolu, což znamená, že vložíš své kryptoměny (často stablecoiny nebo páry jiných kryptoměn) a vyměníš je za tokeny, které ti pak dávají právo na podíl z poplatků a často i další odměny v podobě nových tokenů. Tím pádem si vlastně pasivně vyděláváš a můžeš zvýšit svoje zisky.

Rizika jsou ale dost velká – můžeš narazit na impermanent loss, což se stane, když ceny kryptoměn v poolu hodně kolísají. Takže když vybereš svoje peníze, můžeš mít míň než jsi vložil. Rozdíl oproti jiným investicím je hlavně v tom, že tady aktivně poskytuješ likviditu a dostáváš za to odměny.

Co se týče platforem, tak Uniswap, Sushiswap nebo PancakeSwap jsou populární volby. Při výběru je dobré koukat na objem obchodování a reputaci platformy. Stabilní coiny jsou méně riskantní, ale i volatilnější kryptoměny ti můžou přinést vyšší výnosy, jen je to větší gamble.

Pokud začínáš, doporučuji začít s menšími částkami, abys viděl jak to funguje a jaké rizika to obnáší. První krok by mohl být vybrat si platformu a vytvořit si peněženku, do které pak vložíš nějaké kryptoměny. Hodně štěstí!

194 slov
1.9 minut čtení
13. 11. 2024
Irena Čermáková
Irena Čermáková

Takže liquidity mining je v podstatě o tom, že poskytuješ likviditu do různých DeFi protokolů, třeba na Uniswap nebo SushiSwap. Když tam vložíš svoje tokeny, tak vlastně umožňuješ ostatním obchodovat a za to dostáváš odměny, což jsou většinou další tokeny. Ty pak můžeš prodávat nebo držet. Zisky se můžou zdát lákavý, ale pozor – jsou s tím i rizika. Můžeš přijít o peníze kvůli impermanent loss, což je, když hodnota tokenů, co poskytuješ, klesá v porovnání s tím, co bys měl, kdybys je prostě držel.

Co se týče platforem, tak ty populární jako Uniswap nebo PancakeSwap jsou fajn pro začátek. Ohledně volby mezi stablecoiny a volatilnějšími kryptoměnami – stablecoiny jsou bezpečnější, ale zisky budou menší. Naopak s volatilem můžeš vydělat víc, ale taky víc ztratit.

Začít s menšími částkami je rozumné, můžeš tak zjistit, jak to funguje, než investuješ víc. První krok? Založ si peněženku (např. MetaMask), nakup pár tokenů a zkus to na nějaké platformě. Hlavně si udělej průzkum a buď opatrný!

161 slov
1.6 minut čtení
29. 8. 2024
Alois Cibulka
Alois Cibulka