Charts.cz/Fórum/Co vlastně je liquidity mining a jak to funguje?

Co vlastně je liquidity mining a jak to funguje?

Nedávno jsem se setkal s pojmem liquidity mining a musím přiznat, že mě to docela zaujalo, ale zároveň jsem v tom trochu ztracený. Co to vlastně je? Jak to funguje? Slyšel jsem, že lidé mohou vydělávat peníze tím, že poskytují likviditu různým decentralizovaným burzám, ale jak přesně to chodí? Jaké jsou rizika spojená s liquidity miningem? A co když se trh pohne proti mně? Existují nějaké speciální platformy, kde by se dalo zahájit liquidity mining, nebo je to spíše o konkrétních kryptoměnách? Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké poplatky nebo podmínky, které musím splnit, abych mohl začít. A co když si chci vybrat své prostředky, je to složité? Vím, že existuje spousta různých strategií a typů tokenů, ale jak si vybrat ten správný přístup pro sebe? Pokud by někdo mohl osvětlit tyto aspekty a podělit se o zkušenosti nebo tipy ohledně liquidity miningu, budu moc vděčný. Je to něco jako pasivní příjem nebo spíš hazardní hra? Díky moc za jakékoli informace!

161 slov
1.6 minut čtení
17. 2. 2023
Kamila Šťastná
Kamila Šťastná

Takže liquidity mining je v podstatě způsob, jakým můžeš vydělávat na DeFi platformách tím, že poskytuješ likviditu. To znamená, že ty vkládáš své kryptoměny do speciálních fondů, kde je pak ostatní lidé používají k obchodování. Za to dostáváš nějaké tokeny jako odměnu a ty můžou mít hodnotu. Furt je to ale dost rizikové, protože když trh spadne nebo se něco pokazí, můžeš přijít o část svých peněz. Většinou jsou to párové likvidity, takže musíš mít dva různé tokeny v určitém poměru. Existují platformy jako Uniswap nebo SushiSwap, kde tohle funguje a obvykle nemáš moc podmínek, ale můžeš narazit na poplatky za transakce na blockchainu. Co se týče vybírání prostředků, většinou je to dost jednoduché, ale záleží na tom, jak dlouho jsi v likviditě. Můžeš si nastavit strategie podle toho, jaký máš risk tolerance a kolik chceš investovat. Je to něco mezi pasivním příjmem a hazardem, takže buď opatrný a dělej si výzkum.

152 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2024
Petr Hrdý
Petr Hrdý

Takže liquidity mining je vlastně způsob, jak vydělávat peníze tím, že poskytuješ likviditu na decentralizovaných burzách. Funguje to tak, že si vezmeš nějaké kryptoměny a vložíš je do likviditního poolu. Tím pomáháš ostatním obchodníkům, kteří potřebují nakupovat nebo prodávat, a za to dostáváš odměny v podobě tokenů nebo poplatků z obchodů.

Rizika tu určitě jsou, hlavně se bát volatility trhu. Můžeš skončit s méně hodnotnými tokeny, pokud trh spadne. Kromě toho je tu i problém impermanent loss – když poskytuješ likviditu a ceny tokenů se změní, můžeš přijít o část hodnoty, kterou jsi do poolu vložil.

Některé platformy jako Uniswap, SushiSwap nebo PancakeSwap tohle nabízejí, ale každá má svý vlastní podmínky. Většinou nemusíš splnit nějaké extra podmínky, jen mít dostatek krypta a pak si to tam jednoduše vložíš. Poplatky se liší podle platformy a někdy může být i vysoký poplatek za transakce na Ethereum síti.

Když budeš chtít vybrat prostředky, většinou to není složité, ale zas záleží na platformě. Můžeš narazit na nějaké čekací doby nebo poplatky.

Co se týče výběru správné strategie – hodně záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat a co od toho očekáváš. Pro někoho je to pasivní příjem, pro jiného hazard. Hlavně si dej pozor a pořád se vzdelávej! Je to fakt divoký svět.

208 slov
2.1 minut čtení
1. 9. 2022
Veronika Brychtová
Veronika Brychtová