Charts.cz/Fórum/Co znamená TER a jak ovlivňuje moje investice do ETF?

Co znamená TER a jak ovlivňuje moje investice do ETF?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená zkratka TER, když se bavíme o ETF. Často vídám, že se to v diskuzích hodně zmiňuje, ale nejsem si úplně jistý, jestli tomu rozumím správně. Je to něco jako poplatek nebo náklad? Jak to vlastně ovlivňuje moje investice do ETF? Mám pocit, že když vybírám nějaké ETF, tak je to důležité znát, ale proč? Může mi to nějak výrazně zasáhnout do výsledného výnosu? A co by se stalo, kdybych měl na výběr mezi ETF s vysokým a nízkým TER? Jaké jsou důsledky pro mé dlouhodobé investice a celkovou strategii? Zajímalo by mě také, jestli je TER stejné jako jiné poplatky, které musím platit, například transakční poplatky nebo správcovské poplatky. Jaké další faktory bych měl vzít v potaz při výběru ETF kromě TER? Je tu vůbec něco, co mohu udělat pro snížení dopadu těchto nákladů na moje portfolio? Budu rád za jakékoli informace nebo zkušenosti od lidí, kteří mají s tímto tématem více zkušeností.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Josef Janků
Josef Janků

TER znamená Total Expense Ratio a v podstatě to je celkové náklady, které ETF má. Zahrnuje všechny náklady, co jsou spojeny s provozem fondu – správcovské poplatky, administrativní náklady a další. Takže když vidíš TER, tak vlastně vidíš, kolik procent z investovaných peněz ti fond sebere na svých nákladech. Čím nižší TER, tím víc peněz ti zůstane na investice a potenciální výnosy.

Tyhle náklady můžou mít fakt velký dopad na dlouhodobý výnos. I malý rozdíl v TER se může časem hodně nasčítat. Když máš na výběr mezi ETF s vysokým a nízkým TER, tak obecně se vyplatí jít po tom nižším, pokud ostatní věci (jako výkonnost nebo likvidita) jsou podobné.

TER se ale liší od jiných poplatků jako jsou transakční poplatky, což platíš při nákupu nebo prodeji ETF. Transakční poplatky jsou jednorázové, zatímco TER se platí pravidelně.

Při výběru ETF bys měl brát v potaz i další faktory jako je likvidita fondu, historická výkonnost a zaměření ETF. Pokud chceš snížit dopad těchto nákladů na své portfolio, vybírej ETF s nízkým TER a snaž se o dlouhodobé držení místo častého obchodování. To ti může pomoct vyhnout se zbytečným poplatkům.

185 slov
1.9 minut čtení
4. 1. 2025
Marie Charvátová
Marie Charvátová

TER je zkratka pro Total Expense Ratio, což jsou celkové náklady spojené s fondem, včetně poplatků a nákladů na správu. Když investuješ do ETF, TER ti ukazuje, kolik procent z tvých investic půjde na pokrytí těchto nákladů. Čím je TER nižší, tím víc peněz ti zůstane na výnosech. I malý rozdíl v TER může mít velký vliv na dlouhodobé výnosy, zejména pokud investuješ na delší dobu.

Pokud máš na výběr mezi ETF s vysokým a nízkým TER, lepší volba by byla to s nižším TER, protože to může znamenat vyšší čisté výnosy. Samozřejmě, že to není jediný faktor - důležitá je i strategie fondu, likvidita a historická výkonnost.

TER není to samé jako transakční poplatky nebo jiné jednorázové poplatky. Transakční poplatky platíš při nákupu nebo prodeji ETF a ty se liší broker od brokera.

Když chceš snížit dopad nákladů, snaž se vybírat ETF s nízkým TER a dbej na to, abys neprováděl příliš mnoho obchodů, protože to zvyšuje transakční náklady. Jakmile si vybereš fond s rozumným TER a budeš ho držet dlouhodobě, měl bys být v pohodě.

176 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2025
Viktor Trnka
Viktor Trnka