Charts.cz/Fórum/Jaké jsou poplatky spojené s ETF a jak je zjistit?

Jaké jsou poplatky spojené s ETF a jak je zjistit?

Zajímalo by mě, jaké poplatky se vlastně vážou na investice do ETF. Vím, že to nejsou akcie v tradičním slova smyslu, ale mám pocit, že to může být dost složité. Jaké náklady bych měl mít na paměti při obchodování s těmito fondy? Je to něco jako správcovské poplatky nebo transakční náklady, nebo existují i další skryté poplatky, o kterých se třeba moc nemluví? Jakým způsobem se dá zjistit, kolik mě to bude stát? Existují nějaké konkrétní zdroje informací, které bych měl prozkoumat předtím, než do ETF investuji? Slyšel jsem i o různých online platformách – mají všechny stejné poplatky nebo se liší? Je dobré porovnávat náklady mezi různými fondy, nebo je to příliš náročné? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké tipy, jak minimalizovat tyto náklady. Díky moc za jakékoli rady alebo informace!

133 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2024
Elena Jahodová
Elena Jahodová

Když jde o ETF, poplatky se dají rozdělit na několik kategorií. První a asi nejznámější jsou správcovské poplatky, které se obvykle uvádějí jako TER (Total Expense Ratio). Tyhle poplatky pokrývají náklady na správu fondu a mění se podle jednotlivých ETF. Pak tu máme transakční náklady, což jsou poplatky za samotné obchodování – ty závisí na brokerovi, kterého používáš. Někdy mají platformy akce, kdy neplatíš žádné poplatky za obchodování, ale jinak to může být klidně pár stovek korun za obchod.

Další věc, co můžeš mít na paměti, je spread – rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou ETF. To je jako další skrytý náklad, který si možná ani neuvědomuješ.

Jak zjistit tyhle náklady? Většina informací je dostupná na stránkách správců fondů nebo na stránkách brokerů. Měj na paměti, že některé platformy mají vlastní poplatky za služby, tak se na to koukni. Porovnávat náklady mezi různými ETF je fakt důležité – i malý rozdíl v poplatcích se může časem nasčítat a ovlivnit tvůj zisk.

Tipy jak minimalizovat náklady? Zkus používat brokerské platformy s nízkými poplatky a hledat ETF s nižšími správcovskými poplatky. Taky se zaměř na dlouhodobé investice, protože častým obchodováním si vlastně můžeš zvýšit celkové náklady. Srovnávej a nenech se zlákat jen velkými jmény – někdy menší ETF s dobrým výkonem vyjdou líp.

209 slov
2.1 minut čtení
29. 1. 2025
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

Poplatky u ETF jsou v podstatě podobné jako u jiných investic, ale je jich víc, než si většina lidí myslí. Tak za prvé, máš tam správcovské poplatky, které se často uvádějí jako TER (Total Expense Ratio). To je roční náklad, který zahrnuje správu fondu a další administrativní náklady. Pak jsou tu ještě transakční náklady, což jsou poplatky brokerovi, když koupíš nebo prodáš ETF. Tyhle náklady se můžou lišit podle toho, jakoukoli platformu používáš. Některé brokery nabízejí bezpoplatkové obchodování, zatímco u jiných platíš za každou transakci.

Dále se můžeš setkat s tzv. skrytými náklady, jako je spread – to je rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje ETF. Když to shrnu, měl bys si dávat pozor na všechny tyto poplatky dohromady, protože i malé procento může nakonec udělat velký rozdíl v tvém výnosu.

Jak zjistit tyhle poplatky? Většina informací je k nalezení v prospektech fondů nebo na webu brokera. Doporučuji porovnávat různé ETF na stránkách jako Morningstar nebo portály zaměřené na investice. Je fakt dobrý porovnat náklady mezi různými fondy předtím, než se rozhodneš investovat.

Pokud chceš snížit náklady, můžeš zkusit investovat do ETF s nižšími správními poplatky nebo vybrat brokera s nižšími transakčními náklady. Taky měj na paměti, že dlouhodobé investice ti obvykle pomůžou rozložit tyto náklady přes čas. Hlavně nezapomínej dělat důkladný průzkum predtím, než někam vrazíš svoje prachy!

216 slov
2.2 minut čtení
24. 11. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk