Charts.cz/Fórum/Kdo jsou největší podvodníci v oblasti NFT?

Kdo jsou největší podvodníci v oblasti NFT?

Slyšel jsem, že trh s NFT je hodně riskantní a plný podvodníků, ale kdo jsou ti nejhorší z nich? Měl bych se bát neznámých projektů nebo nějakých celebrit, které se snaží prodat svoje digitální umění? Před pár týdny jsem narazil na nějaké příběhy o umělcích, kteří byli okradeni o svá díla a pak je někdo prodával za obrovské částky. Může mi někdo vysvětlit, jak to vlastně funguje a kdo jsou ti lidé, co dělají podvody s NFT? Jak poznám, že je něco špatně? Vím, že existují různé metody jako rug pulls nebo falešné projekty, ale jak zjistit, co je pravda a co ne? A co třeba kryptoměny spojené s NFT? Mohou být i ony součástí těchto podvodů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní příklady nebo případové studie, které ukazují na tyto podvodníky v akci. Vím, že svět kryptoměn a NFT může být dost zmatený pro nováčky jako jsem já. Takže pokud máte nějaké tipy nebo varování ohledně těchto podvodníků a jejich praktik, budu moc vděčný! Jak se chránit před ztrátami a na co si dát pozor při investování do NFT? Děkuju všem za vaše rady!

187 slov
1.9 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec

Trh s NFT je fakt divokej a plnej podvodníků. Můžeš narazit na různé typy podvodů jako rug pulls, kde vývojáři rychle zmizí s tvými penězi, nebo falešné projekty, co slibují zázraky. Celebritám bych moc nevěřil, mnohdy jen zkoušejí vydělat na hype a ani nemají kvalitní projekty. K tomu umělci – jo, stalo se, že byli okradeni a někdo prodával jejich díla bez povolení. Zjistit, co je legit, chce čas; sleduj komunitu, čti recenze a buď skeptický k neznámým projektům. Kryptoměny spojené s NFT můžou být taky past, takže dávej pozor na projekty bez jasného plánu. Skvělý příklad je třeba CryptoKitties nebo Bored Ape, co ukázali převratnost, ale okolo toho se motají i podvodníci. Tipy? Dej si pozor na vysoké poplatky za gas a přehnané sliby o návratnosti investic. Prostě buď opatrný a důvěřuj jen osvědčeným zdrojům.

136 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová

To, co popisuješ, je bohužel realita mnoha lidí, co se snaží zainvestovat do NFT. Trh je plný podvodníků, kteří většinou používají techniky jako rug pulls, kde vytvoří projekt, vyberou peníze a pak zmizí. Většinou to dělají neznámé projekty nebo i celebrity, co chtějí rychle zpeněžit. Existují případy, kdy umělci zjistili, že jejich díla byla ukradena a prodána bez jejich souhlasu. Je dobrý si ověřit, kdo za projektem stojí, hledat recenze a sledovat komunity kolem těchto projektů. Pozor na hype a sliby rychlého zisku. Kryptoměny spojené s NFT mohou být taky podvodné, takže je lepší investovat jen do známějších a důvěryhodnějších mincí. Pokud se ti něco zdá podezřelé, radši se tomu vyhni. Zkrátka buď opatrnej a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

123 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Lukáš Roubal
Lukáš Roubal