Charts.cz/Fórum/Jak poznat, že je správné prodat akcie a získat zisk?

Jak poznat, že je správné prodat akcie a získat zisk?

Když se podívám na své investice do akcií, často se ptám sám sebe, kdy je ten správný čas na prodej. Jak vlastně poznat, jestli už nastal okamžik, kdy bych měl prodat a zamknout si zisk? Mám v hlavě spoustu čísel a grafů, ale většinou mi to stejně nic neříká. Je to vůbec jen o číslech nebo je v tom i nějaký pocit? Někdy mám pocit, že akcie rostou a rostou a já se bojím, že když prodám, cena ještě víc vzroste. Na druhou stranu, co když začnou klesat a já přijdu o svůj zisk? Jaké faktory bych měl brát v úvahu, abych se rozhodl správně? Existují nějaké tipy nebo triky, jak si pomoci s tímto rozhodnutím? A co když je situace na trhu hodně volatilní? Jak se v tom mám vyznat? Měl bych sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo spíše důvěřovat svému instinktu? V poslední době jsem slyšel o různých investičních strategiích a analýzách, ale vážně nevím, na co se zaměřit. Kdy přesně bych měl říct dost a prostě prodat? Dává smysl třeba nastavit si určitý cíl zisku předem? Co když si řeknu, že prodám při pěti procentech zisku, ale pak se cena vyšplhá mnohem výš? Jak si vytvořit plán pro prodej akcií tak, abych byl klidný a vyhnul se tomu pocitu lítosti později? Budu vděčný za jakoukoli radu od těch, kteří už mají zkušenosti s investováním. Jak jste to dělali vy?

231 slov
2.3 minut čtení
6. 8. 2024
Ondřej Machač
Ondřej Machač

Tak tohle je věčně otevřená otázka, co? Kdy prodat akcie a neztratit zisk? No, já osobně se snažím mít nějaký plán. Mám stanovený cíl zisku, třeba těch 10%, a když to překročím, tak už začínám přemýšlet o prodeji. Ale jak říkáš, občas ta cena roste dál a máš strach, že prodáš moc brzo. V takových chvílích si říkám, jestli bych měl prodávat po částech – třeba část akcií prodat a zbytek nechat na později.

Sledoval bych i trh a obecné trendy v oboru. Volatilita na trhu může dost zamíchat kartami, takže je dobré být opatrný, ale zároveň nenechat se unést emocemi. Občas dělám rozhodnutí na základě nějakého fundamentálního ukazatele nebo zprávy o firmě. Ale pak jsou dny, kdy prostě důvěřuji svému instinktu.

Pokud si nastavíš jasný plán předem a budeš se ho držet, tak ti to pomůže vyhnout se lítosti, když cena vzroste po tvém prodeji. Taky je dobré mít na paměti, že žádné rozhodnutí není 100% správné. Nakonec je to investování a vždycky je tam prvek rizika.

168 slov
1.7 minut čtení
8. 2. 2025
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Tak tohle je věčná otázka, co? Většina lidí se snaží najít ten ideální moment na prodej akcií, ale ono to nikdy není jednoduše černobílé. Klíčový je mít nějakou strategii – třeba si nastavit cílovou cenu předem. Když dosáhneš zisku, který jsi si stanovil, tak prostě prodej. Můžeš si říct, že prodáš při 10% zisku a když to dosáhneš, tak prostě klikneš na prodej. Samozřejmě, že pak může cena stoupnout ještě víc a ty si můžeš říkat, co kdyby... ale je lepší mít plán než čekat a riskovat ztrátu.

V tomhle ti pomůže i sledování trhu a toho, co se děje kolem. Když vidíš, že akcie začínají klesat nebo je na trhu nervozita, tak je dobrý čas zamyslet se nad prodejem. Volatilita trhu může být dost stresující, ale když máš jasně dané cíle a strategii, tak ti to pomůže udržet klid.

A nezapomeň na emoce – ty hrají velkou roli. Někdy se vyplatí trochu racionality a méně toho instinktivního pocitu. Zkus se sám sebe ptát: "Co bych udělal, kdybych ty akcie nekoupil?" A podle toho se rozhoduj. Hlavně si pamatuj – investování není jen o číslech, ale taky o tom, co máš v hlavě.

193 slov
1.9 minut čtení
24. 6. 2023
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina