Charts.cz/Fórum/Investice do kryptoměn nebo nemovitostí?

Investice do kryptoměn nebo nemovitostí?

Jsem na rozcestí a nevím, kterou cestou se vydat. Přemýšlím, jestli bych měla investovat do kryptoměn, které teď hodně frčí, nebo raději do nemovitostí, které se mi zdají jako stabilnější volba. Kryptoměny jsou samozřejmě rizikové a jejich cena může skákat jak na horské dráze, což mě trošku děsí. Na druhou stranu, slyšela jsem o úspěších lidí, kteří díky bitcoinům a altcoinům udělali opravdu velké peníze. Pak tu jsou nemovitosti, které sice vyžadují větší počáteční kapitál, ale pak by mi mohly přinést nějaký pasivní příjem z pronájmu. Co si o tom myslíte? Mám mít radši diverzifikaci mezi těmito dvěma možnostmi, nebo se zaměřit jen na jednu? Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší investovat do realit v současné době, nebo je rozumnější vsadit na volatilní trh s kryptoměnami? A co třeba NFT? Myslíte, že by to bylo lepší než investování do nemovitostí nebo digitálních měn? Ráda bych věděla, co si o tom myslíte.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2023
Robert Sládek
Robert Sládek

K tomu, co píšeš, tak já bych řekl, že to hodně závisí na tvých cílech a toleranci k riziku. Kryptoměny jsou fakt volatilní a můžeš zažít velké zisky, ale taky velké ztráty. Pokud se nebojíš riskovat a máš čas sledovat trh, tak do krypta jít můžeš. Ale buď připravená na to, že to bude jako jízda na horský dráze.

Na druhou stranu nemovitosti jsou stabilnější investice a většinou ti přinesou pasivní příjem, což je fajn. Sice potřebuješ větší počáteční kapitál, ale když si koupíš dobrou nemovitost v dobré lokalitě, může to být výhra. Navíc nemovitosti mají tendenci růst na hodnotě dlouhodobě.

Diverzifikace mezi těmito dvěma možnostmi by mohla být rozumná, třeba investovat část do kryptoměn a část do nemovitostí. NFT? No, tam bych byl opatrný - je to dost nový trh a taky dost spekulativní. Takže pokud nemáš nějaké extra znalosti o tomhle, možná se tomu vyhnout. Celkově doporučuji si pořádně promyslet, co chceš od investice a jak moc jsi ochotná riskovat.

160 slov
1.6 minut čtení
8. 9. 2024
Jana Kopecká
Jana Kopecká

Když se nad tím zamyslím, investice do kryptoměn a nemovitostí mají své pro a proti. Kryptoměny jsou fakt risk, ale taky můžou přinést rychlý zisk, když na to člověk umí. Kdo měl štěstí a koupil bitcoin třeba před pár lety, tak je teď na koni. Ale ta volatilita je děsivá, ceny skáčou a nikdo neví, co bude zítra. Na druhou stranu nemovitosti jsou stabilnější, sice potřebuješ víc peněz na start, ale můžeš mít pravidelný příjem z pronájmu. To je skvělý pasivní příjem. Zvažuj svoji toleranci k riziku – pokud jsi nervózní z výkyvů trhu, nemovitosti by mohly být lepší volba. Mám pocit, že rozumné je mít něco z obojího – diverzifikace ti může pomoct snížit riziko. A co se týče NFT? No, to je taky divoké téma. Může to být zajímavá investice, ale je to ještě víc nejisté než kryptoměny. Rozhodni se podle toho, co tě víc láká a kolik jsi ochotná riskovat.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
Richard Kříž
Richard Kříž