Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší tipy na diversifikaci investic pro začátečníky?

Jaké jsou nejlepší tipy na diversifikaci investic pro začátečníky?

Investice jsou pro mě zatím neznámou a mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Rád bych se podíval na to, jak správně diversifikovat své investice, ale přiznám se, že nevím, kde začít. Mám pár drobných úspor a chtěl bych je investovat tak, aby moje portfolio nebylo příliš rizikové. Jaké jsou podle vás nejlepší tipy pro začátečníky v oblasti diversifikace investic? Co třeba říkáte na rozložení peněz mezi akcie a dluhopisy nebo na investice do nemovitostí? Je rozumné také uvažovat o kryptoměnách nebo NFT, i když jsem v tom úplný nováček? Jaké by měly být mé první kroky? Jaké procento investovat do různých aktiv? Budu rád za jakékoli rady a postřehy, protože se snažím učit a chci se vyhnout častým chybám, které dělají nováčci. Jaké nástroje nebo platformy byste doporučili pro sledování a správu svého portfolia? Myslíte si, že je důležité mít nějakého poradce nebo si vystačím s vlastními znalostmi? Děkuju za všechny tipy!

154 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Markéta Pechová
Markéta Pechová

Takže, když začínáš s investováním a chceš diversifikovat, dobrý nápad je rozložit svoje peníze do vícero typů aktiv. Základní pravidlo je mít mix akcií a dluhopisů. Akcie ti můžou přinést větší výnosy, ale jsou rizikovější, zatímco dluhopisy jsou stabilnější a méně volatilní. Můžeš zkusit třeba 60 % do akcií a 40 % do dluhopisů, ale to záleží na tvé toleranci k riziku.

Nemovitosti jsou taky fajn volba, ale může to být dost nákladný start. Místo toho můžeš zkusit REITs (real estate investment trusts), což je jakoby investice do nemovitostí, ale bez nutnosti koupit celou budovu.

Co se týče kryptoměn a NFT, to už bych bral s rezervou. Je to hodně volatilní a pro nováčky dost riskantní. Když už, tak do toho dávej malou částku.

Pokud jde o sledování portfolia, podívej se na platformy jako jsou Robinhood nebo Revolut. Ty ti umožní snadno spravovat investice a mít přehled o tom, jak si vedou.

A jestli máš mít poradce – záleží na tom, jak moc se chceš učit sám. Pokud jsi ochotný věnovat čas studiu a sledování trhu, možná nepotřebuješ někoho, kdo by ti radil. Ale pokud jsi v tom úplně nový a cítíš se nejistě, může být dobrý mít někoho zkušenějšího po svém boku.

Snaž se učit co nejvíc a neinvestuj všechno hned najednou. Rozložení investic ti pomůže snížit riziko a zvýšit šance na úspěch.

219 slov
2.2 minut čtení
10. 12. 2024
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová

Takže, diversifikace je fakt důležitá, když chceš investovat. Začni s rozložením peněz do různých aktiv – akcie, dluhopisy, možná i trošku do nemovitostí. Akcie ti můžou přinést víc zisku, ale jsou riskantní, tak bys měl mít aspoň nějaký podíl v dluhopisech, co jsou stabilnější. Třeba 60 % akcie a 40 % dluhopisy může být dobrý začátek.

S kryptoměnami a NFT to chce opatrnost, jsou dost volatilní a jako začátečník bych je nedával víc než pár procent. Pokud máš nějaké úspory navíc, můžeš zkusit i ETF (fondy sledující indexy), což je super pro diversifikaci bez velkého rizika.

Co se týče nástrojů, zkus nějakou platformu jako Revolut nebo eToro, kde si můžeš snadno spravovat portfolio. Poradce může být fajn, ale pokud budeš studovat a sledovat trh, tak to zvládneš sám. Hlavně se nevzdávej a uč se postupně. Hodně štěstí!

135 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Olga Šebestová
Olga Šebestová