Proč je důležité rebalancovat portfólio s ETF?
Zajímalo by mě, proč se vlastně doporučuje rebalancovat investiční portfólio, zejména když se jedná o ETF. Vím, že čas od času je dobré zkontrolovat, jak jsou rozloženy naše investice, ale proč je to tak důležité? Mám na mysli to, co se stane, když se portfolio nevyváží. Mohlo by to vést k většímu riziku nebo dokonce ke ztrátám? Jaký dopad má na dlouhodobé výnosy to, že bychom mohli mít příliš velkou část investic v jedné oblasti, třeba v akciích nebo naopak v dluhopisech? Slyšel jsem, že rebalancování může pomoci udržet strategii investování a zachovat stanovené cíle. Ale jak často bych to měl dělat? Jestliže trhy kolísají a některé aktiva rostou rychleji než jiná, jak se rozhodnout, co držet a co prodat? A co když mám více ETF zaměřených na různé sektory – jak to všechno funguje dohromady? Můžete mi prosím vysvětlit, jak správně přistoupit k rebalancování a jestli existují nějaká pravidla nebo doporučení, která bych měl mít na paměti? Také by mě zajímalo, jestli je rebalancování důležitější v určitém období nebo věku investora. Vím, že každý má jinou toleranci k riziku a cíle investování, ale dá se říct něco obecného o tom, proč by to mohlo být pro každého tak zásadní?