Charts.cz/Fórum/Proč je důležité rebalancovat portfólio s ETF?

Proč je důležité rebalancovat portfólio s ETF?

Zajímalo by mě, proč se vlastně doporučuje rebalancovat investiční portfólio, zejména když se jedná o ETF. Vím, že čas od času je dobré zkontrolovat, jak jsou rozloženy naše investice, ale proč je to tak důležité? Mám na mysli to, co se stane, když se portfolio nevyváží. Mohlo by to vést k většímu riziku nebo dokonce ke ztrátám? Jaký dopad má na dlouhodobé výnosy to, že bychom mohli mít příliš velkou část investic v jedné oblasti, třeba v akciích nebo naopak v dluhopisech? Slyšel jsem, že rebalancování může pomoci udržet strategii investování a zachovat stanovené cíle. Ale jak často bych to měl dělat? Jestliže trhy kolísají a některé aktiva rostou rychleji než jiná, jak se rozhodnout, co držet a co prodat? A co když mám více ETF zaměřených na různé sektory – jak to všechno funguje dohromady? Můžete mi prosím vysvětlit, jak správně přistoupit k rebalancování a jestli existují nějaká pravidla nebo doporučení, která bych měl mít na paměti? Také by mě zajímalo, jestli je rebalancování důležitější v určitém období nebo věku investora. Vím, že každý má jinou toleranci k riziku a cíle investování, ale dá se říct něco obecného o tom, proč by to mohlo být pro každého tak zásadní?

200 slov
2 minut čtení
3. 12. 2024
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Rebalancování portfolia je fakt dost důležitý, hlavně u ETF, protože ti to pomůže udržet riziko na uzdě. Když máš portfolio a třeba ti akcie vyrostou víc než jsi plánoval, můžeš mít najednou větší část peněz v akciích, což zvyšuje riziko. To může být problém, když trhy spadnou a ty na tom pak hodně tratíš.

Doporučuje se to dělat aspoň jednou za rok nebo při velkých pohybech trhu. Můžeš se rozhodnout podle toho, jak moc se ti rozložení portfolia změnilo od posledního rebalancování. Pokud máš více ETF zaměřených na různé sektory, je dobrý se na to podívat jako na celek a zkontrolovat, jestli ti to stále vyhovuje.

Obecně platí, čím jsi starší a blíž k důchodu, tím víc bys měl rebalancovat, abys ochránil to, co už máš. Každý má jinou toleranci k riziku, takže je dobrý si to přizpůsobit podle sebe. Ale rebalancování ti pomůže držet strategii a dodržet cíle dlouhodobě, což je klíčový.

152 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2024
Blanka Benešová
Blanka Benešová

Rebalancování portfolia je důležité, protože ti pomáhá udržet tvou investiční strategii a zároveň omezit riziko. Když se trhy mění, může se stát, že některé ETF ti udělají větší zisk než jiné a tvoje původní rozložení aktiv už není aktuální. Tím pádem bys mohl mít třeba 70 % v akciích a jen 30 % v dluhopisech, což by mohlo zvýšit riziko, protože jsi víc vystaven výkyvům akciového trhu.

Pokud nevyvážíš portfolio, můžeš přijít o možnost stabilizace výnosů, protože těžké investice mohou způsobit větší ztráty v těžkých obdobích. Rebalancování ti umožní prodávat zisky z dobře rostoucích aktiv a kupovat ta, co poklesla. Takže dlouhodobě to pomáhá udržovat tvé investice v rovnováze.

Jak často rebalancovat? Někdo doporučuje jednou ročně nebo při dosažení určitého procentuálního rozdílu od původního rozložení. Pokud máš více ETF zaměřených na různé sektory, je dobré to kontrolovat celkově – třeba i ve vztahu k tomu, jaká je tvoje celková alokace mezi akcie, dluhopisy apod.

Co se týče věku, čím jsi starší, tím bys měl být opatrnější a rebalancování může hrát větší roli. Mladší investoři si mohou dovolit víc rizika a méně se bát kolísání trhu. Nakonec je důležité mít přehled o svých cílech a toleranci k riziku, aby rebalancování dávalo smysl.

198 slov
2 minut čtení
4. 12. 2024
Oldřich Vyskočil
Oldřich Vyskočil