Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na rebalancování ETF portfolia?

Kdy je nejlepší čas na rebalancování ETF portfolia?

Zajímalo by mě, jak často bych měl přehodnocovat a rebalancovat své ETF portfolio? Mám pocit, že se mi některé ETF vyvíjejí lépe než jiné a nejsem si jistý, jestli je dobré čekat na nějaký konkrétní čas, nebo jestli by bylo lepší reagovat na tržní podmínky. Zvažoval jsem to už nějakou dobu, ale nevím, jestli je lepší rebalancovat pravidelně, třeba jednou za čtvrt roku, nebo jen v případě, že dojde k většímu pohybu na trhu. Také by mě zajímalo, jaký vliv má rebalancování na dlouhodobou výkonnost portfolia. Měl bych si nastavit nějaká specifická pravidla nebo cíle pro každé ETF? A co když se mi některé investice začnou dařit nad očekávání, měl bych je prodat a investovat do jiných, které stagnují? Jak to vlastně funguje v praxi? Slyšel jsem o různých strategiích a přístupech k rebalancování, ale nevím, který by byl pro mě ten nejlepší. Mohli byste mi poradit, kdy a jak často se k tomu vracet? Děkuji předem za všechny tipy a rady!

162 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda

Rebalancování ETF portfolia záleží na tvém přístupu a jak moc jsi aktivní investor. Někteří doporučují rebalancovat třeba každé čtvrtletí, což dává smysl, protože to zajistí, že se držíš svých cílových alokací. Jiní radí reagovat na tržní podmínky – třeba když se nějaké ETF dostane výrazně nad nebo pod určitou procentuální hranici.

Pokud vidíš, že ti některé investice rostou víc než ostatní, můžeš je prodat a reinvestovat do těch, co stagnují, ale tady je důležité nepodléhat emocím. Rebalancování může pomoci udržet riziko na uzdě a dlouhodobě zlepší stabilitu portfolia.

Měl bys mít nastavená nějaká pravidla – například pokud se nějakému ETF daří a překročí 20 % cílové alokace, tak ho prodáš a přesuneš peníze jinam. Když máš jasný plán, lépe se ti investuje a nepropadneš panice.

Důležité je najít balanc mezi pravidelným přehodnocováním a příliš častými změnami, které můžou být nákladné. Takže se drž svých cílů a postupuj podle nich.

149 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Viktor Kadlec
Viktor Kadlec

K rebalancování ETF portfolia se doporučuje přistupovat pravidelně, třeba jednou za čtvrt roku nebo půl roku. Tím si udržíš požadovanou alokaci, protože trhy se neustále mění a některé ETF můžou pěkně vyletět nahoru, zatímco jiné zůstanou na místě nebo klesnou. Když začneš mít třeba 70% v jednom ETF místo plánovaných 50%, může to zvyšovat riziko. Pokud se ti některé ETF daří nad očekávání, nemusíš je nutně prodávat, ale můžeš zvážit zisk a podívat se po investicích, které stagnují, abys vyrovnal portfolio. Když se trhy hodně hýbou, tak to může být také dobrý moment na rebalancování, ale snaž se nepanikařit a dodržovat nějaká pravidla. Důležitý je dlouhodobý horizont – rebalancováním si pomůžeš udržet výkonnost a snížit riziko. Takže bych doporučil nastavit si pravidelná období pro kontrolu a pak reagovat na situaci na trhu, když je to potřeba.

136 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Olga Hradilová
Olga Hradilová