Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do nemovitostí, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít s investováním do nemovitostí, když nemám žádné zkušenosti?

V poslední době se stále více mluví o tom, jak výhodné může být investování do nemovitostí, ale já se cítím úplně ztracený. Nikdy jsem se o to nezajímal a nevím, kde začít. Měl jsem pár dotazů, které mě k tomu všemu přivedly. Jak vlastně zjistit, které nemovitosti jsou dobré k investování? Hledám nějaké tipy na to, jak posoudit potenciální návratnost investice. A co financování? Mám slyšel, že je možné si vzít hypotéku a pak pronajímat byt, ale jak to funguje v praxi? Co bych měl brát v úvahu při výběru lokality? Jak moc se liší investice do komerčních nemovitostí oproti bytům nebo domům? A co renovace? Jsou renovace vždy nutné, nebo lze investovat i do nemovitostí, které jsou již ve slušném stavu? Taky bych rád věděl, jestli mám začít s něčím menším, jako je garáž nebo malý byt, nebo rovnou skočit do něčeho většího. Je lepší mít pronájem na dlouhou dobu nebo krátkodobé pronájmy jako Airbnb? A co daně a právní záležitosti kolem pronájmu? Je tady někdo, kdo by mi mohl poradit, jak se dostat do tohoto světa a co všechno bych měl vědět před tím, než udělám první krok? Jaké chyby bych měl raději nepodcenit? Chtěl bych investovat rozumně a bez zbytečných chyb. Děkuju za všechny rady a tipy!

210 slov
2.1 minut čtení
19. 8. 2023
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková

Takže, investování do nemovitostí může být fakt dobrý byznys, ale jo, chce to mít trochu přehled. První věc – zkoumej trh. Podívej se na lokalitu, kde chceš investovat, zjisti, jaká je poptávka po pronájmu a jaké jsou ceny. Města se vyvíjejí různě, takže sleduj trendy a co plánují v okolí (nové školy, obchody).

Pokud jde o financování, hypotéka je často nejlepší cesta, pokud nemáš hotovost. Banky ti půjčí, ale musíš mít nějakou rezervu na splátky a další náklady. A jo, pronájem je super způsob, jak pokrýt náklady.

Co se týče renovací – záleží na tom, co kupuješ. Někdy je lepší koupit něco v slušném stavu a vyhnout se velkým rekonstrukcím, ale pokud najdeš dobrou nabídku na nemovitost, co potřebuje jen malou údržbu, může to stát za to.

Začni klidně s menším bytem nebo garáží. Méně rizika a naučíš se základy. Větší investice mohou počkat. Co se týče pronájmu – dlouhodobý pronájem je stabilnější, krátkodobé jako Airbnb mohou být zajímavé, ale děláš si s tím víc práce.

A nezapomeň na daně a právní věci! Určitě si zjisti všechny povinnosti kolem pronájmu. Chybám se nevyhneš, ale snaž se hodně číst a učit se od ostatních investorů. Rozumně investuj a hlavně nespěchej.

195 slov
2 minut čtení
1. 11. 2024
Rudolf Musil
Rudolf Musil

Takže, začít s investováním do nemovitostí je fakt skvělý nápad, ale chápu, že tě to může trochu děsit. Nejlepší je začít s malým projektem, třeba malý byt nebo garáž, abys získal nějaké zkušenosti bez velkého rizika. Když vybíráš lokalitu, koukej na to, jaká tam je poptávka po nájmu a jaká je průměrná cena nemovitostí. Můžeš se podívat na statistiky, třeba jak rychle se nemovitosti prodávají a jak moc ceny rostou.

Pokud jde o financování, hypotéka je běžná cesta. Musíš mít nějaké vlastní úspory na kauci a pak splácíš banku z nájmu. Je dobré si vše spočítat, abys věděl, kolik ti zbude po zaplacení všech výdajů. Renovace nejsou vždy nutné, ale pokud koupíš něco v horším stavu, můžeš na tom hodně vydělat, když to opravíš a zvýšíš tak hodnotu.

Krátkodobé pronájmy jako Airbnb jsou super, ale mají svá rizika a vyžadují více práce. Naopak dlouhodobé pronájmy ti dají stabilnější příjem, ale nebudou tak výnosné jako krátkodobé. Co se daní týče, určitě se poraď s účetním nebo právníkem, aby ses vyhnul nějakým nepríjemnostem.

A pozor na chyby! Nepodceňuj průzkum trhu a nikdy neinvestuj bez důkladného zhodnocení rizik. Lepší je začít pomalu a učit se za chodu.

191 slov
1.9 minut čtení
20. 12. 2024
Robert Řezník
Robert Řezník