Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak začít vydělávat pasivně s kryptoměnami?

Jaký je nejlepší způsob, jak začít vydělávat pasivně s kryptoměnami?

Zajímalo by mě, jaké jsou možnosti, jak začít vydělávat pasivně s kryptoměnami. V poslední době jsem se dostal do světa digitálních měn a zdá se mi, že je to stále populárnější téma. Mám nějaké úspory, které bych chtěl zhodnotit, ale rád bych se vyhnul aktivnímu obchodování, které může být dost stresující a časově náročné. Jaké jsou tedy nejlepší metody pasivního příjmu v krypto světě? Slyšel jsem o stakingu, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje a jestli je to bezpečné. Co takhle další možnosti jako yield farming nebo lending? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto přístupů? A co je potřeba udělat na začátku? Je dobré mít nějakou konkrétní strategii nebo plán? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní kryptoměny, které se doporučují pro pasivní příjem. Vím, že trh s kryptoměnami je dost volatilní, takže bych rád znal názory na to, jestli se to vyplatí a jaké jsou rizika. Byl bych rád, kdyby se někdo podělil o své zkušenosti nebo tipy, co dělat a na co si dát pozor při investování do kryptoměn s cílem generovat pasivní příjem.

179 slov
1.8 minut čtení
3. 6. 2022
Martin Pazdera
Martin Pazdera

Pasivní příjem s kryptoměnami se dá fakt udělat, ale chce to trochu znalostí a opatrnosti. Staking je fajn začátek – prostě si vybereš měnu, která to podporuje (třeba ETH, ADA nebo DOT), a zamkneš ji na určitou dobu. Za to dostaneš odměny, což je skvělý způsob, jak si přilepšit bez nějakého aktivního obchodování. Je to docela bezpečné, ale pozor na volatility a to, že když zamkneš peníze, tak s nimi nemůžeš hned manipulovat.

Další možností je yield farming. Tady jde o poskytování likvidity do různých protokolů a za to dostáváš úroky. Jenže to může být rizikovější – pokud cena tokenu spadne nebo dojde k hacku, můžeš přijít o prachy. Lending je taky možnost; půjčuješ své krypto jiným lidem a dostáváš úrok. Ale zase – vždycky hrozí default a ztráta.

Začít bys měl s rozumným množstvím peněz a možná si udělej plán, kolik chceš investovat a jak dlouho to tam chceš nechat. Dobrý je mít diversifikaci – nevsázet jen na jednu měnu nebo strategii. A co se týče konkrétních kryptoměn na pasivní příjem, tak zkus třeba stabilní coiny jako USDC pro lending nebo stakingové projekty jako Tezos nebo Algorand.

Trh je fakt volatilní, takže se připrav na možné výkyvy. Měli bys být opatrný a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Zkušenosti ostatních jsou různé, ale klíčem je nevkládat všechny vejce do jednoho košíku.

220 slov
2.2 minut čtení
31. 10. 2023
Josef Prokop
Josef Prokop

Takže, pasivní příjem s kryptoměnami je docela fajn téma. Staking určitě vypadá jako jedna z nejlepších možností. Funguje to tak, že si koupíš nějakou měnu, která to podporuje, a pak ji zamkneš na určitou dobu. Za to dostáváš odměny, což je super. Ale pozor, musíš mít nějaké znalosti o tom, jaký coin vybrat, protože ne každý staking je výhodný. Je dobrý se podívat na projekty jako Tezos nebo Cardano.

Pak je tu yield farming - to je vlastně poskytování likvidity na burzách. Můžeš dostat pěkný výnosy, ale může to být riskantní, hlavně při kolísání trhu. A lending? To je další možnost, kde půjčuješ svoje kryptoměny a dostáváš úroky. Zase platí to samé - vybrat dobré platformy a coiny.

Je dobrý mít nějakou strategii, možná začít s menšími částkami a sledovat, jak se to hýbe. A určitě si dávejte bacha na rizika - kryptoměny jsou volatilní a můžeš snadno ztratit. Takže klidně začni s něčím bezpečnějším a postupně se uč.

Zkušenosti lidí jsou různé, někomu to vyšlo skvěle a jiní měli blbý časy. Ale pokud se budeš vzdělávat a diversifikovat, tak máš větší šanci na úspěch.

182 slov
1.8 minut čtení
11. 6. 2024
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal