Charts.cz/Fórum/Musím platit daně z kryptoměn, když je nevyměním za fiat?

Musím platit daně z kryptoměn, když je nevyměním za fiat?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi daněmi z kryptoměn, když se jich nechci zbavit a nepřevedu je na klasické peníze. Mám nějaké bitcoiny a ethery, ale zatím je nechci prodávat nebo vyměňovat za fiat měnu. Četl jsem, že podle zákonů bych měl platit daně z příjmu, když realizuji zisk. Ale co když je jen držím? Jak to funguje? Platí se daně z kryptoměn jen při jejich prodeji, nebo i v případě, že mi jen rostou hodnoty? A co různé altcoiny, které jsem koupil? Když je prostě nechám ležet a neudělám s nimi nic, tak musím přece platit daně, i když se ke mně fyzicky nedostanou žádné peníze, že jo? Jak se to celé počítá? Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Je to v každé zemi jinak nebo jsou nějaké obecné pravidla? Jaký je váš názor na tuto situaci? Dalo by se říct, že pokud si kryptoměny držím dlouhodobě a nevytvářím zisk prodejem, tak bych neměl mít povinnost platit daně? Nebo je to složitější? Dík za názory!

169 slov
1.7 minut čtení
6. 9. 2024
Milena Šebestová
Milena Šebestová

Když máš kryptoměny, které jenom držíš a neprodáváš, tak obvykle daně z nich platit nemusíš. To znamená, že pokud ti hodnota bitcoinů nebo etherů roste, tak to samo o sobě nezakládá daňovou povinnost. Daně se většinou platí až ve chvíli, kdy realizuješ zisk prodejem nebo směnou za fiat měnu. Takže pokud si je necháš ležet a nic s nimi neděláš, tak jsi v pohodě.

Ohledně altcoinů to funguje stejně. I tady platí, že dokud je prodáš nebo směňuješ, tak daně neplatíš. Ale pozor na různé transakce – třeba pokud bys je směnil za jinou kryptoměnu, to by se už mohlo počítat jako realizace zisku.

Co se týče pravidel v různých zemích, tak jo, může to být dost odlišný. Některé státy mají přísnější regulace, takže je dobrý zkontrolovat konkrétní zákony ve své zemi. Mnoho lidí si myslí, že je fajn držet kryptoměny dlouhodobě a nemusí se bát daní, ale vždycky je lepší mít jasno a případně se poradit s odborníkem. Takže shrnuto – zatímco jen držíš bez prodeje, daně neřeš.

169 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2025
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Když máš kryptoměny a jen je držíš, tak většinou nemusíš platit daně, dokud je neprokážeš jako zisk. Tedy pokud je nepřevedeš na fiat nebo je neprodáš, tak se to nepočítá jako realizace zisku. Většina zemí má ten princip, že daně se platí až na základě prodeje. Ale pozor, pokud bys třeba dostal nějaké altcoiny jako odměnu nebo za staking, tak to už může být považováno za příjem a tam bys mohl mít povinnost daně odvést. Takže v zásadě, pokud jenom držíš bitcoiny nebo ethery a nic s nimi neděláš, tak bys měl být v pohodě. Ale určitě se podívej na konkrétní zákony ve tvé zemi, protože to může být různý. Vždycky je dobrý mít nějakého účetního nebo poradce, co se na tohle specializuje.

123 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Alena Špačková
Alena Špačková