Jak se mohu chránit před podvody v DeFi projektech?
V dnešní době, kdy se stále více lidí zajímá o decentralizované finance, se otázka bezpečnosti stává čím dál tím víc aktuální. Mám na mysli konkrétně podvody, které mohou číhat na investory v DeFi projektech. Jak vůbec poznat, které projekty jsou důvěryhodné a které ne? Existují nějaké osvědčené metody nebo nástroje, které by mohly pomoci odhalit potenciální podvod? Zaujala mě nedávná zpráva o tom, jak některé platformy přitahují investice slibnými výnosy a následně zmizí s penězi investorů. Jak se mohu chránit před takovými situacemi? Je dobré sledovat nějaké komunity nebo skupiny, kde se probírají tyto projekty a jejich reputace? Jak zjistit, zda má projekt audit nebo jakékoliv zabezpečení proti útokům? A co smart kontrakty? Jak je možné posoudit, zda jsou kódované správně a neobsahují nějaké mezery, které by mohly být zneužity? Je také zajímavé, zda je důležité mít více zdrojů informací nebo stačí jeden spolehlivý? A co zkušenosti ostatních uživatelů? Jak moc důležité jsou recenze a zpětná vazba od lidí, kteří již do daného projektu investovali? Mám pocit, že se v tom prostě ztrácím a rád bych slyšel názory dalších investorů. Existuje něco jako univerzální checklist pro hodnocení DeFi projektů? Jaká jsou rizika spojená s poskytováním likvidity v těchto protokolech a co všechno bych měl mít na paměti, než se rozhodnu investovat? Také by mě zajímalo, jestli existují speciální platformy nebo nástroje na sledování bezpečnosti těchto projektů a jaké kroky bych měl podniknout pro ochranu svých financí. Hledám tedy tipy a triky od těch zkušenějších, kteří už mají s touto problematikou nějaké zkušenosti. Děkuji za všechny rady.