Charts.cz/Fórum/Co je lepší pro investice? ETF nebo akcie?

Co je lepší pro investice? ETF nebo akcie?

Zajímá mě, co vlastně přináší lepší výnosy v dlouhodobém horizontu – jestli ETF (burzovně obchodované fondy) nebo jednotlivé akcie. Vím, že akcie mohou nabídnout skvělé zisky, když se trefím do správných firem, ale zároveň vím, že to může být velmi riskantní. Na druhou stranu jsem slyšel, že ETF jsou skvělým způsobem, jak diversifikovat investice a snížit riziko. Jaké máte zkušenosti? Myslíte si, že dlouhodobě vycházejí lépe ETF, nebo má smysl investovat do jednotlivých akcií? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Také by mě zajímalo, jestli se výnosy liší podle konkrétního sektoru nebo trhu. Co mi poradíte pro začátečníka, který chce investovat a není si jistý, kterou cestou se vydat? Děkuji za jakékoli postřehy a tipy!

122 slov
1.2 minut čtení
23. 10. 2023
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová

Je to dost zajímavý dilema. Já osobně preferuju ETF, protože ti to dává šanci investovat do víc firem najednou a tím snižuješ riziko. Když koupíš akcie jedné firmy, můžeš hodně získat, ale taky hodně ztratit, pokud ta firma neuspěje. U ETF se ti peníze rozloží mezi víc akcií a tím pádem to není tak riskantní. Navíc máš přístup k různým sektorům a regionům, což je fajn pro diversifikaci.

Ale zase, pokud se do toho ponoříš a znáš konkrétní firmy, můžeš mít z jednotlivých akcií skvělý výnosy. Jen je potřeba mít čas na sledování trhu a dělat pořádný výzkum. Taky záleží na trhu nebo sektoru, někdy jsou akcie v technologii výhodnější než třeba ve zdravotnictví a naopak.

Pro začátečníka bych doporučil začít s ETF, aspoň na začátek. Jakmile se trošku zorientuješ a zjistíš, co tě baví, můžeš zkusit i ty jednotlivý akcie. Hlavně ale nezapomínej na dlouhodobou perspektivu – investice nejsou sprint, ale maraton.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2024
Vladimír Vejvoda
Vladimír Vejvoda

Když se rozhoduješ mezi ETF a jednotlivýma akciema, tak je dobrý si uvědomit, co vlastně hledáš. ETF ti umožní investovat do více firem najednou, což snižuje riziko, protože se ti to rozloží. Kdežto akcie, to je o tom trefit se do správný firmy a tam můžeš udělat velký zisky, ale taky můžeš dost ztratit.

Dlouhodobě většina lidí říká, že ETF vycházejí líp, protože ty průměruješ výkonnost trhu a vyhneš se tomu, abys byl moc ovlivněnej jednou špatnou investicí. Na druhou stranu, když se fakt vyznáš v nějakým sektoru a víš, která firma má potenciál, tak akcie můžou být super.

Faktory jako sektor nebo trh fakt hrajou roli. Třeba tech akcie byly za posledních pár let na vzestupu, ale energetika nebo zdravotnictví můžou mít jiný cykly. Takže pokud začínáš, možná by bylo lepší začít s ETF a postupně se učit o jednotlivých firmách. Vždycky je dobrý mít přehled a neinvestovat všechno do jedný věci.

153 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2024
Alena Kotková
Alena Kotková