Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF fondy a tradičními akciemi?

Jaký je rozdíl mezi ETF fondy a tradičními akciemi?

Zajímá mě, co přesně rozlišuje ETF fondy od tradičních akcií. Slyšel jsem toho dost, ale stále mi to není úplně jasné. Když investuji do tradičních akcií, kupuji si podíl v konkrétní společnosti. Mám tak možnost profitovat z jejího růstu, ale zároveň riskuji, že pokud se firmě nedaří, můžu o své peníze snadno přijít. Na druhou stranu jsem slyšel o ETF fondech, které jsou prý jako takové koše akcií nebo jiných aktiv. Ale co to vlastně znamená? Jak funguje jejich správa a jaké mají výhody oproti tomu, když bych investoval do jednotlivých akcií? Chtěl bych vědět, jestli je to pro mě jako investora výhodnější, nebo zda bych měl radši držet své peníze v tradičních akciích. Není to náhodou tak, že s ETF mám větší diverzifikaci a tím pádem menší riziko? A jak jsou na tom poplatky? Mám pocit, že by se mi mohlo vyplatit investovat do ETF, ale nevím, jestli je to pro mě správná cesta. Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Díky za jakoukoli radu alebo zkušenost.

172 slov
1.7 minut čtení
12. 4. 2023
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová

Rozdíl mezi ETF a tradičními akciemi je v podstatě v tom, jakým způsobem investuješ. Když kupuješ tradiční akcie, tak jdeš do konkrétní firmy a vlastně se spolupodílíš na jejím úspěchu či neúspěchu. To s sebou nese větší riziko, protože když se firmě nedaří, ty jako akcionář můžeš přijít o hodně, nebo dokonce o všechno.

Na druhou stranu ETF fondy fungují jako mix vícero akcií nebo jiných aktiv. Je to něco jako investiční koš, kde dostaneš přístup k celé řadě firem najednou. Díky tomu máš větší diverzifikaci - což znamená menší riziko, protože i když jedna firma z tvého ETF klesne, jiné mohou růst a vyvážit to.

Správa ETF je obvykle pasivní, což znamená, že se snaží sledovat nějaký index (třeba S&P 500), místo toho, aby někdo vybíral jednotlivé akcie. To může mít i vliv na poplatky - ETF mívají často nižší náklady než aktivně spravované fondy, ale stále platíš nějaké poplatky za správu.

Takže při rozhodování bys měl zvážit svůj investiční cíl a toleranci k riziku. Pokud chceš něco jednoduššího s nižším rizikem a diversifikací, ETF by mohly být lepší volba. Ale pokud tě zajímají konkrétní společnosti a jsi ochotný riskovat víc pro potenciál vyššího zisku, pak tradiční akcie můžou být pro tebe.

200 slov
2 minut čtení
23. 1. 2025
Oldřich Hájek
Oldřich Hájek

Když investuješ do tradičních akcií, tak kupuješ kousek konkrétní firmy. Zatímco ETF (Exchange-Traded Fund) je něco jako koš různých akcií nebo jiných aktiv. Takže místo toho, abys sázal na jednu firmu a riskoval, že spadneš na dno, můžeš mít třeba stovky firem v jednom ETF. To ti dává větší diverzifikaci, což snižuje riziko, protože ne všechno bude padat najednou.

Pokud jde o správu ETF, tak to většinou dělají profesionálové. Ty si jen koupíš ETF jako akcii a můžeš ho prodávat na burze během dne. Poplatky za ETF bývají nižší než při nákupu jednotlivých akcií, ale musíš si dávat pozor na poplatky za správu fondu.

Hlavní faktory, co zvážit, jsou tvůj investiční cíl a jak moc chceš být aktivní. Pokud nechceš sledovat trh a hledat jednotlivé akcie, ETF může být lepší volba. Na druhou stranu, pokud máš nějaké oblíbené firmy, do kterých věříš, tak investice do akcií může být lákavá. Rozhodni se podle toho, co ti víc vyhovuje.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2024
Milan Vlček
Milan Vlček