Jaký je rozdíl mezi ETF fondy a tradičními akciemi?
Zajímá mě, co přesně rozlišuje ETF fondy od tradičních akcií. Slyšel jsem toho dost, ale stále mi to není úplně jasné. Když investuji do tradičních akcií, kupuji si podíl v konkrétní společnosti. Mám tak možnost profitovat z jejího růstu, ale zároveň riskuji, že pokud se firmě nedaří, můžu o své peníze snadno přijít. Na druhou stranu jsem slyšel o ETF fondech, které jsou prý jako takové koše akcií nebo jiných aktiv. Ale co to vlastně znamená? Jak funguje jejich správa a jaké mají výhody oproti tomu, když bych investoval do jednotlivých akcií? Chtěl bych vědět, jestli je to pro mě jako investora výhodnější, nebo zda bych měl radši držet své peníze v tradičních akciích. Není to náhodou tak, že s ETF mám větší diverzifikaci a tím pádem menší riziko? A jak jsou na tom poplatky? Mám pocit, že by se mi mohlo vyplatit investovat do ETF, ale nevím, jestli je to pro mě správná cesta. Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Díky za jakoukoli radu alebo zkušenost.