Charts.cz/Fórum/Co je lepší na pasivní příjem, dluhopisy nebo akcie?

Co je lepší na pasivní příjem, dluhopisy nebo akcie?

Zajímá mě, co je vlastně lepší pro pasivní příjem, jestli investice do dluhopisů nebo akcií. Slyšel jsem, že dluhopisy jsou stabilnější a méně riskantní, což by mohlo znamenat pravidelný příjem z úroků. Na druhou stranu u akcií je možnost větších výnosů a v poslední době se hodně mluví o dividendových akciích jako o skvělém zdroji pasivního příjmu. Jak to tedy je? Mám se spolehnout na bezpečnost a stabilitu dluhopisů, nebo je lepší jít do rizikovějších akcií a doufat v jejich růst? Zajímá mě také, co všechno bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi. Jaké faktory hrají roli při výběru mezi dluhopisy a akciemi? Co třeba inflace, ekonomická situace nebo osobní cíle? Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s těmito investicemi? Děkuju za každou radu!

127 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2021
Josef Trnka
Josef Trnka

Těžko říct, co je lepší. Dluhopisy jsou fakt stabilní a většinou poskytují pravidelný příjem z úroků, což je super pro lidi, co chtějí klid. Ale zase, výnosy z dluhopisů jsou často nižší, hlavně když je inflace vysoká. Akcie, hlavně ty dividendové, můžou přinést větší výnosy, ale s tím je spojený větší risk. Můžeš mít i kapitálový zisk, pokud cena akcií poroste. Taky záleží na tom, jak dlouho chceš investovat – akcie jsou spíš pro dlouhodobé investice. A osobní cíle hrají velkou roli; jestli potřebuješ peníze teď, tak asi dluhopisy. Pokud jsi ochotný riskovat pro vyšší zisky do budoucna, tak akcie. Nezapomeň hlídat ekonomickou situaci a diverzifikovat portfolio! To je důlžitý.

110 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2023
Olga Šebestová
Olga Šebestová

Těžko říct, co je lepší. Dluhopisy jsou fakt stabilní, dostaneš pravidelný úrok, což je fajn pro pasivní příjem. Ale s inflací si musíš dávat pozor, protože když ceny rostou, tak můžeš mít problém s reálnou hodnotou těch úroků. Akcie, hlavně ty dividendový, můžou dávat vyšší výnosy, ale s tím jde ruku v ruce i větší riziko. Ekonomika se mění a akcie můžou kolísat. Záleží na tvých cílech a jak moc jsi ochotnej riskovat. Když chceš jistotu a klidnější příjem, tak dluhopisy. Když hledáš potenciál růstu a máš nervy na to sledovat trh, tak akcie. Takže si prostě ujasni, co pro tebe znamená "pasivní příjem" a podle toho se rozhodni.

109 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2022
Vlastimil Dostál
Vlastimil Dostál