Charts.cz/Fórum/Jak mohu použít dluhopisy k ochraně proti inflaci?

Jak mohu použít dluhopisy k ochraně proti inflaci?

Když přemýšlím o investování a o tom, jak chránit své peníze před inflací, napadá mě, jestli jsou dluhopisy dobrou volbou. Slyšel jsem, že některé typy dluhopisů mohou být vhodné pro ochranu proti inflaci, ale jak konkrétně fungují? Mám na mysli hlavně to, jak je vybrat a na co si dát pozor. Zajímalo by mě třeba, jestli existují speciální dluhopisy, které jsou přímo navázané na inflaci. A co třeba státní dluhopisy versus ty soukromé? Jak se liší jejich riziko a výnos? Mám také pocit, že úrokové sazby hrají velkou roli v tom, jak moc budou moje peníze zhodnoceny. Je třeba brát v úvahu i ekonomické faktory, když se rozhodnu investovat do dluhopisů jako ochrany proti inflaci? Mohli byste mi vysvětlit, jak správně zařadit tyto investice do mého portfolia? Co třeba likvidita dluhopisů – jak snadné je je prodat, když bych potřeboval přístup k hotovosti? A nakonec, je lepší investovat do dluhopisů dlouhodobě nebo krátkodobě v kontextu inflace? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit strategii použití dluhopisů k ochraně mých financí v nejistých časech.

176 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2021
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

No, když jde o ochranu před inflací pomocí dluhopisů, tak je dobrý se dívat na TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities), což jsou státní dluhopisy v USA. Tyhle jsou přímo navázané na inflaci, takže když inflace stoupá, roste i jejich hodnota. Státní dluhopisy obecně mají nižší riziko než soukromé, ale výnosy bývají taky nižší. Co se týče úrokových sazeb, tak když sazby rostou, ceny existujících dluhopisů klesají, což může být problém, pokud je chceš prodat dřív.

Dlouhodobé investice do dluhopisů můžou být fajn, ale je dobrý mít i nějaké krátkodobější, abys měl přístup k hotovosti v případě potřeby. Likvidita závisí na tom, jaký typ dluhopisu máš – státní obvykle prodáš snáz než nějaký soukromý. Takže doporučuju mít v portfoliu mix různých typů dluhopisů a sledovat ekonomické faktory jako inflaci a úrokové sazby. To ti pomůže lépe pochopit, kdy investovat a do čeho.

140 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2023
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

K dluhopisům jako ochraně proti inflaci se dá přistupovat různě. Možná bys měl kouknout na tzv. inflačně chráněné dluhopisy, třeba TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) v USA, protože jejich výnos se přizpůsobuje inflaci. Když inflace roste, i jejich hodnota roste, což je fajn. Co se týče státních versus soukromých dluhopisů – státní bývají méně rizikové, ale zpravidla mají nižší výnos. Soukromé dluhopisy mohou nabídnout víc, ale jsou s nimi větší rizika a můžeš přijít i o peníze.

Úrokové sazby fakt ovlivňují hodnotu dluhopisů – když stoupnou, ceny starších dluhopisů klesají. Takže bys měl mít na paměti ekonomické faktory, jako je inflace a úrokové sazby, když investuješ.

Pokud jde o likviditu – většina státních dluhopisů je dost likvidní, takže je můžeš prodat celkem snadno, ale u soukromých to může být horší. Dlouhodobé investice do dluhopisů můžou být lepší z hlediska stabilního výnosu, ale krátkodobé ti zase dají možnost rychle reagovat na změny trhu.

Nezapomeň taky rozložit riziko a nemít všechno v jedné investici. Zkus se podívat na různé typy dluhopisů a porovnat je s jinými investicemi v portfoliu.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 6. 2022
Helena Marková
Helena Marková