Charts.cz/Fórum/Může AI vytvořit hodnotné digitální umění pro NFT?

Může AI vytvořit hodnotné digitální umění pro NFT?

Zajímalo by mě, jestli je možné, aby umělá inteligence skutečně vytvořila hodnotné digitální umění, které by se dalo prodávat jako NFT. Slyšel jsem, že technologie jako generativní umění nebo strojové učení dokážou vytvářet fascinující vizuály, ale otázkou zůstává, zda to může mít nějakou skutečnou hodnotu. Jak lidé vnímají umění vytvořené algoritmy? Může AI pochopit emoce a estetiku natolik, aby vytvářela díla, která oslovují sběratele a investory? Zmínil jsem se o tom, že NFT jsou v poslední době hodně populární a spousta lidí do nich investuje. Ale co když si koupíte NFT od AI? Je tam nějaká hodnota v tom, že dílo nevytvořil člověk? Jak se na to dívají umělci a co si o tom myslí sběratelé? Vlastně co určuje hodnotu uměleckého díla v dnešní digitální době? Je to technika, originalita nebo něco jiného? A jak moc je důležité znát autora pro stanovení ceny? Pokud AI vytvoří něco úžasného, jak bychom to měli ocenit? Tohle téma mě opravdu fascinuje a rád bych slyšel názory ostatních. Máte někdo zkušenosti s tímto konceptem? Mělo by smysl investovat do NFT, které vytvořila AI?

179 slov
1.8 minut čtení
10. 1. 2023
Jana Králová
Jana Králová

Tak hele, tohle je fakt zajímavý téma. AI může fakt vytvářet digitální umění a spousta lidí už to dělá. Generativní umění, co používá algoritmy, umí vytvářet dost cool věci a někteří umělci si s tím hrajou. Ale jestli to má hodnotu, to je otázka. Sběratelé často chtějí něco unikátního nebo s příběhem, a když víš, že to udělal stroj, možná to pro ně ztrácí na kouzlu. Ale zase na druhou stranu, když je to pěkný a má to vizi, tak proč ne? Hodnota umění dneska hodně závisí na marketingu a na tom, jak se dílo prodává – kdo je autor, jaká je technika, co to reprezentuje. Takže i když AI není člověk, pokud vytvoří něco, co lidi osloví, může mít cenu. Můžeš do toho investovat, ale je dobrý mít na paměti, že trh s NFT je dost volatilní a co se dneska prodává za hodně peněz, zítra může být za pár korun. Takže jo, má to smysl, ale buď opatrnej.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 11. 2024
Bedřich Doležal
Bedřich Doležal

Hele, to je fakt zajímavý téma. AI může vytvářet super vizuály a generativní umění už má nějakou reputaci. Většina lidí ale pořád preferuje díla od lidí, protože za tím vidí příběh a emoce. Sběratelé často hledají originalitu a osobní spojení s autorem, což u AI chybí. Na druhou stranu, některé NFT od AI už se prodávají za slušný prachy, takže vidíš, že trh na to reaguje. Hlavně jde o to, co si daný umělec nebo umění samo získá. Je jasný, že hodnota umění se dá měřit různě – technika, koncept nebo prostě hype kolem toho. Takže investice do AI NFT může fungovat, ale musíš mít na paměti, že to není jako kupovat klasický umění. Můžeš narazit na zajímavý kousky, ale hodnota bude dost subjektivní a dost závislá na aktuálním trendu.

130 slov
1.3 minut čtení
18. 10. 2023
Marie Jirásková
Marie Jirásková