Charts.cz/Fórum/Zvýšení nájmu bez ztráty nájemníků

Zvýšení nájmu bez ztráty nájemníků

Mám takový dotaz ohledně nájemného. Jsem pronajímatel a chtěl bych zjistit, jakým způsobem mohu zvýšit nájemné, abych neztratil své nájemníky. V poslední době se mi zdá, že ceny v okolí šly nahoru a já bych rád, aby i můj příjem z pronájmu byl adekvátní aktuální situaci na trhu. Na druhou stranu, nechci riskovat, že mi nájemníci dají výpověď, protože jsem zasáhl do jejich rozpočtu. Jaké jsou tedy osvědčené metody pro zvyšování nájmu? Mám se o tom bavit s nájemníky předem, nebo to udělat najednou? Jak velké zvýšení je ještě akceptovatelné? Slyšel jsem, že je dobré přidat nějaké vylepšení do bytu nebo domu, aby měli nájemníci pocit, že za to dostávají něco navíc. Například jaké úpravy by mohly být považovány za přidanou hodnotu? A co třeba nabídnout něco jako prodloužení smlouvy při malém zvýšení? Jaké mají ostatní zkušenosti s touto situací? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už něco podobného zažili a jaké měli úspěchy či neúspěchy.

159 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2024
Jakub Černý
Jakub Černý

Zvýšení nájmu je vždycky ošemetné, ale dá se to zvládnout. Určitě bych doporučil promluvit si s nájemníky předem. Třeba jim vysvětlit, proč chceš zvýšit nájem, a jestli je to v souladu s tím, co se děje na trhu. Je dobrý nápad nabídnout něco navíc – třeba novou kuchyňskou linku nebo lepší osvětlení, to může povzbudit jejich ochotu akceptovat vyšší nájem.

Co se týče výše zvýšení, snažil bych se držet max 5-10%, víc už může být problém. Když jim nabídneš prodloužení smlouvy za menší zvýšení, může to vypůsobit pozitivně. Zkrátka, komunikace je klíčová. A pokud máš spokojené nájemníky, je to nejlepší základ pro to, aby zůstali.

105 slov
1.1 minut čtení
22. 9. 2024
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek

Zvýšení nájmu bez ztráty nájemníků je fakt ošemetná věc. Klíčový je komunikace. Určitě se s nájemníkama nejdřív v klidu pobav, vysvětli jim situaci na trhu a proč zvyšuješ nájem. Pokud to uděláš najednou, můžou se cítit překvapení a rozhození. Malé postupné zvyšování, třeba o 5-10% ročně, je často snesitelnější.

Co se týče vylepšení, tak to je super nápad. Nové vybavení, jako kvalitní spotřebiče, nebo třeba nová koupelna či kuchyň, může lidi přesvědčit, že za vyšší nájem dostanou víc. I drobnosti jako nová malba nebo údržba společných prostor můžou udělat velký dojem.

A prodloužení smlouvy s menším zvýšením? Skvělý tah! Když jim nabídneš jistotu delšího bydlení za rozumnou cenu, možná budou ochotní zvýšení akceptovat.

V konečném důsledku platí, že spokojenost nájemníků je základ. Snaž se naslouchat jejich potřebám a promluvit si o tom otevřeně.

130 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2024
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek