Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor, když kupuji svoje první NFT?

Na co si dát pozor, když kupuji svoje první NFT?

Když se rozhodnete vstoupit do světa NFT, určitě vás zajímá, na co všechno si dát pozor, aby to nebyl jenom výstřel do tmy. Jak vlastně začít? Co všechno bych měl vědět ještě před tím, než si nějaké to NFT pořídím? Možná bych chtěl vědět, jaké jsou ty nejlepší platformy pro nákup – je třeba OpenSea jako ta nejznámější skutečně ta správná volba, nebo existují i jiné, které by mi mohly nabídnout lepší možnosti? A co ceny? Jak zjistím, jestli je cena za konkrétní NFT přiměřená, nebo jestli mě někdo neodírá? Zajímalo by mě také, jestli bych měl dávat pozor na umělce nebo společnosti, od kterých kupuji, a jak poznat, že jejich práce má skutečnou hodnotu a není to jen další trendová bublina. Jaké jsou rizika spojená s vlastnictvím NFT? Můžu o ně přijít snadněji než o fyzické umění? Co když platforma zkolabuje nebo se změní pravidla hry? A co bezpečnost – jak chránit svou peněženku, abych nepřišel o investice kvůli podvodům? Nezmiňoval jsem ani možnost spekulace; má smysl investovat do NFT s vidinou zisku v budoucnu, nebo je lepší je brát jako sběratelské kousky bez ohledu na cenu? Je tu také otázka autorských práv – co to vlastně znamená mít NFT a jaké mám práva k digitálnímu umění? Jak se dá ověřit pravost a původ jednotlivých děl? To všechno je pro mě novinka a chtěl bych se ujistit, že se do toho pouštím s co největšími znalostmi. Takže co byste mi doporučili, na co si dát pozor při koupi prvního NFT?

251 slov
2.5 minut čtení
8. 8. 2022
Barbora Krausová
Barbora Krausová

Když kupuješ první NFT, zkus myslet na pár věcí. Za prvé, vyber si dobrou platformu. OpenSea je sice nejznámější, ale zkus i Rarible nebo Foundation, podle toho, co hledáš. Ceny můžou být dost šílený, tak si udělej průzkum – srovnávej podobné NFT a koukej na historii prodeje, abys zjistil, co je normální. Umělci jsou fakt důležitý, protože jejich reputace a portfolio hodně ovlivňují hodnotu. Podívej se na jejich další práce a jestli už něco prodali. Rizika tu jsou – platformy můžou zkolabovat, nebo se pravidla změnit, takže buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Bezpečnostní tipy: používej kvalitní peněženku a dvoufázové ověření, abys se vyhnul podvodům. Co se týče autorských práv, pamatuj si, že mít NFT neznamená automaticky vlastnit všechna práva k dílu. Ověření pravosti je většinou v blockchainu – každý NFT má svůj unikátní kód. A nakonec, spekulace může být riskantní; jestli chceš investovat kvůli zisku, měj na paměti volatilitu trhu. Lepší je brát to jako sběratelský kousek a užít si ten proces.

168 slov
1.7 minut čtení
1. 12. 2022
Soňa Kovářová
Soňa Kovářová

Když kupuješ první NFT, měl bys mít na paměti pár věcí. Nejdřív si vyber platformu – OpenSea je populární, ale jsou i další jako Rarible nebo Foundation, které mají svoje specifika. Důležitý je i umělec, od kterého kupuješ. Zjisti si o něm něco, jestli už má nějakou historii a uznání, aby ses vyhnul trendovým podvodům.

Ceny mohou být hodně subjektivní, tak se podívej na podobná díla a jejich ceny. Riziko je podobný jako u fyzického umění – hodnotu můžeš ztratit, pokud se trh změní. Co se týče bezpečnosti, používej hardwarovou peněženku a nikdy nesdílej svoje privátní klíče.

Ohledně autorských práv – většinou nezískáváš plná práva k dílu, jen vlastnictví konkrétní NFT, což znamená, že ho můžeš prodávat nebo ukazovat, ale ne vždy můžeš používat k dalším komerčním účelům bez souhlasu autora. Ověřování pravosti je v blockchainu, takže vždycky sleduj původ díla na platformě.

Pokud jde o spekulaci, investice do NFT může být riskantní; spíš to ber jako sběratelskou vášeň a nečekej zázraky. V každém případě se pořádně vzdělávej a buď opatrný.

171 slov
1.7 minut čtení
30. 5. 2024
Michal Světlík
Michal Světlík