Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do NFT?

Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do NFT?

Už delší dobu slyším o tom, jak jsou NFT velkým hitem a spousta lidí na tom vydělává, ale já nevím, kde začít. Možná jsem trochu staromódní, ale s těmi kryptoměnami a digitálními uměleckými díly se mi to zdá jako těžký oříšek. Jaké jsou vlastně první kroky, které bych měl udělat, když chci investovat do NFT? Mám si pořídit nějakou konkrétní peněženku? A co platformy? Které jsou ty nejznámější, kde se tyto tokeny prodávají? A jak vlastně rozpoznat, co má hodnotu a co ne? Mám se zaměřit na určité umělce nebo projekty, nebo je lepší koupit něco populárního, co má šanci na růst? A co je s tím spojené riziko? Jak moc bych měl být opatrný? Taky by mě zajímalo, jestli je dobrý nápad investovat do NFT jako dlouhodobá strategie, nebo je to spíš něco pro rychlé zisky? Budu opravdu schopný prodat svá NFT za více než jsem za ně zaplatil? Jak moc se toho dá naučit z různých diskuzí a fór jako je tohle? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na začátek.

173 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2023
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

Začít s NFT může být fakt náročný, ale není to nemožný. První krok je pořídit si kryptopeněženku, třeba MetaMask, ta je dost oblíbená a funguje s většinou platforem. Pak si musíte koupit nějaké ETH na burze jako Coinbase nebo Binance, protože většina NFT se prodává za Ether. Co se platforem týče, OpenSea a Rarible jsou asi nejznámější. Měli byste se koukat na komunitu kolem umělce nebo projektu, protože to hodně ovlivňuje hodnotu. Není špatný nápad sledovat trendy a třeba i poptávku na Twitteru nebo Discordu, tam jsou často novinky. Pamatujte, že trh je dost volatilní a riziko je vysoký, takže investujte jen to, co si můžete dovolit ztratit. Dlouhodobá strategie může fungovat, ale spíš to vypadá na krátkodobé obchody s rychlými zisky. S prodejem NFT za víc peněz to může být o štěstí a správném načasování. Ostatní lidé v diskuzích můžou mít užitečné tipy, ale vždycky si dělejte vlastní výzkum.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2024
Milada Koutná
Milada Koutná

Investování do NFT může být fakt zmatečný, ale začít se dá celkem jednoduše. První krok je pořídit si digitální peněženku, jako třeba MetaMask nebo Coinbase Wallet, ty ti umožní ukládat kryptoměny a NFT. Potom si musíš koupit nějakou kryptoměnu, většinou ETH, protože většina NFT platforem funguje na Ethereum blockchainu.

Pokud jde o platformy, OpenSea a Rarible jsou asi nejznámější, kde najdeš spoustu různých NFT. Můžeš také zkusit Foundation nebo SuperRare, ale tam už to chce pozvání od umělce. Když se rozhoduješ, co koupit, koukej na umělce a projekty, které mají nějakou historii a fanouškovskou základnu. Popularita je fajn, ale nezapomeň na kvalitu a jedinečnost.

Riziko je hodně vysoké – trh s NFT je dost volatilní a ceny můžou rychle klesnout. Měj na paměti, že dlouhodobé investice v NFT nejsou úplně jistota; spíš to vypadá jako spekulace. Někdo prodává hned po koupi, jiní drží dlouho. Co se učení týče, diskuzní fóra a komunity ti můžou hodně pomoct, protože tam se sdílí zkušenosti a tipy.

A nakonec – jo, můžeš prodat NFT dráž než jsi ho koupil, ale není to zaručený. Spíš se drž zdravého rozumu a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

191 slov
1.9 minut čtení
6. 6. 2022
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík