Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl vědět o pasivním příjmu z realit?

Co všechno bych měl vědět o pasivním příjmu z realit?

Zdravím všechny, přemýšlím o tom, že bych se chtěl pustit do investování do nemovitostí a vytvořit si tak pasivní příjem. Nemám ale moc zkušeností v této oblasti a rád bych se dozvěděl, co všechno bych měl mít na paměti. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak začít s investicemi do realit? Je lepší kupovat byt, dům, nebo například komerční nemovitosti? Co všechno obnáší správa nemovitosti? Mám se zaměřit na konkrétní lokalitu, nebo je důležitější typ nemovitosti? Jaké náklady mě můžou překvapit? A co daně – jak to funguje v případě pronájmu? Jak se vyhnout problémovým nájemníkům a jaké mám možnosti ochrany svých investic? Zajímá mě také, jestli je lepší využívat hypotéku nebo kupovat nemovitost za hotovost. Jaké výhody a nevýhody to přináší? A co třeba výnosy z pronájmu – jak si je správně spočítat a co všechno do toho počítat? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti, tipy, nebo doporučení, budu moc vděčný za jakoukoli radu. Rád bych se vyhnul chybám, které by mi mohly ublížit. Děkuji moc všem!

165 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2021
Nikola Kuchařová
Nikola Kuchařová

Investování do realit může být skvělý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem, ale je dobré mít na paměti pár věcí. První je lokalita – to je klíčové. Ceny nemovitostí a poptávka po pronájmu se liší místo od místa. Zjisti, kde jsou nejlepší trhy, třeba i v menších městech můžeš najít výhodné nabídky. Co se týče typu nemovitosti, byty bývají jednodušší na správu než domy nebo komerční prostory. U bytů máš větší šanci na stabilního nájemce a nižší náklady na údržbu.

Správa nemovitosti obnáší víc než jen vybírání nájmu – počítej s opravami, administrativou a případným hledáním nových nájemníků. Někdy se vyplatí najmout firmu na správu nemovitostí, ale to ti ubere část tvého zisku.

Ohledně financování je hypotéka fajn, protože ti umožní investovat do víc nemovitostí najednou, ale přináší to i riziko – splátky a úroky tě můžou dostat do problémů, pokud nájemci neplatí. Hotovost je bezpečnější, ale zase ti to omezí možnosti.

Náklady mohou být překvapivé – počítej s daněmi, které se liší stát od státu. Můžeš odečíst některé výdaje (údržba, opravy) z daní, ale sleduj si to pečlivě. Co se týče problémových nájemníků, důležité je mít dobře napsané smlouvy a prověřovat si je předem.

Výnosy z pronájmu si spočítáš tak, že vezmeš roční příjem z pronájmu a odečteš všechny náklady. Nezapomeň přidat i rezervy na neplatiče nebo prázdné období. Takže shrnuto: pečlivě vybírej lokalitu, rozvažuj typ nemovitosti, počítej s náklady a spravuj si to dobře.

233 slov
2.3 minut čtení
20. 8. 2024
Renata Horálková
Renata Horálková

Jo, investování do realit je super téma. Tak za prvé, je důležitý mít jasno v tom, co chceš. Byt je fajn na pronájem, ale dům ti může přinést víc prostoru a soukromí. Komerční nemovitosti jsou riskantnější, ale i potenciálně výnosnější. Zároveň ale chceš mít lokalitu, kde se daří – to se vyplatí víc než typ nemovitosti.

Správa nemovitosti je dost práce, musíš myslet na opravy, údržbu a na nájemníky. Když už mluvíme o nájemnících, snaž se vyhýbat těm problémovým – udělej si prověrku, ať víš, do čeho jdeš. Co se týče nákladů, může tě překvapit třeba údržba nebo náklady na daně z nemovitosti. Ty daně jsou další věc – prostě si zjisti, jak se to počítá a co si můžeš odečíst.

Hypotéka vs. hotovost? Hypotéka ti dá větší možnosti investic, ale budeš mít měsíční splátky. Hotovost ti ušetří nervy s bankou a úroky, ale můžeš mít míň příležitostí k investicím. Výnosy z pronájmu? Počítej s veškerýma nákladama jako jsou daně, provize a údržba – abys měl reálnou představu o tom, co ti to vlastně vydělá. Zkus se poradit s někým zkušeným nebo si přečíst pár knih o investování do nemovitostí – to ti hodně pomůže vyhnout se chybám.

198 slov
2 minut čtení
17. 8. 2024
Blanka Veselá
Blanka Veselá