Charts.cz/Fórum/Jakého makléře si vybrat pro investice do nemovitostí?

Jakého makléře si vybrat pro investice do nemovitostí?

Zajímá mě, jak bych měl postupovat při výběru makléře, když se chci pustit do investic do nemovitostí. Je toho tolik, co je potřeba zvážit a já nevím, kde začít. Mám pocit, že každý makléř tvrdí, že je ten nejlepší, ale jak poznat, kdo skutečně má zkušenosti a znalosti v tomto oboru? Jaké otázky bych měl klást při prvním setkání nebo telefonátu? Mám se zaměřit na někoho, kdo má zkušenosti s konkrétním typem nemovitostí, jako jsou bytové jednotky nebo komerční prostory? A co jejich provize – jak zjistit, jestli jsou rozumné a spravedlivé? Je také důležité zohlednit lokalitu makléře? Co když je někdo skvělý, ale sídlí daleko od místa, kde chci investovat? A co reference od předchozích klientů – jak moc by měly hrát roli v mém rozhodování? Měli byste mít pocit důvěry a pohodlí s makléřem, nebo je to jen o výsledcích? Jaké další faktory bych měl brát v úvahu, abych si vybral správného partnera pro své investice do nemovitostí? Je toho tolik a já se cítím poměrně ztracený. Díky za jakoukoliv pomoc!

173 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2024
Oldřich Král
Oldřich Král

Když vybíráš makléře pro investice do nemovitostí, je fakt dobrý si udělat rešerši. Nejdřív se podívej na jejich zkušenosti. Zjisti, jak dlouho jsou v oboru a jaký mají úspěšný příběhy s investicema jako ty tvoje - jestli jsou zaměření na byty, komerční prostory nebo třeba rekreační nemovitosti. Zeptej se jich, kolik obchodů udělali v poslední době a jaké mají reference od předchozích klientů. Vždycky je fajn mít doporučení, ale nezapomeň se podívat i na online recenze.

Provize jsou další důležitá věc. Zjisti, jakou mají standardní sazbu a porovnej ji s jinými makléři. Ne vždycky platí, že dražší znamená lepší. A co se týče lokality – pokud makléř zná dobře oblast, kde chceš investovat, je to plus. I když je daleko, pokud má dobrý přehled o trhu a kontakty, může to fungovat.

Důvěra je taky klíčová, měl bys mít pocit, že ti makléř rozumí a že se o tebe zajímá. Nakonec si dej pozor na to, jak komunikují – jestli jsou rychlí a ochotní odpovídat na otázky. Takže shrnuto: znalosti o trhu, zkušenosti s tvým typem investice, provize a důvěra. Hodně štěstí!

180 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2024
Josef Volf
Josef Volf

Při výběru makléře pro investice do nemovitostí je dobrý začátek zjistit, jaké má zkušenosti a reference. Neboj se zeptat na konkrétní případy, na kterých pracoval. Jestli má zkušenosti s typem nemovitostí, který tě zajímá, jako jsou byty nebo komerční prostory, to je fakt důležitý. Zjisti si taky, jak dlouho už makléř dělá v oboru a jaké má úspěchy.

Při prvním setkání se ptej na jejich přístup k investicím, jak hledají nemovitosti a jaké mají strategie. Provize by měly být transparentní, tak se ptej rovnou, co všechno zahrnuje a jestli jsou rozumné v porovnání s trhem. Nakonec lokalita makléře může hrát roli, ale pokud má dobré znalosti o tvém cílovém trhu, tak to nemusí být zásadní.

Důvěra a pohodlí jsou taky důležité, ale hlavně se zaměř na výsledky a profesionalitu. A nezapomeň si ověřit reference od předchozích klientů; to ti může hodně napovědět. Všechno chce čas, ale dej na svůj instinkt a zvaž všechny faktory.

152 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Věra Kubíková
Věra Kubíková