Charts.cz/Fórum/Které typy ETF nabízejí nejlepší výnosy pro pravidelný příjem?

Které typy ETF nabízejí nejlepší výnosy pro pravidelný příjem?

Chtěl bych se zeptat na to, jaké ETF byste doporučili pro ty, co chtějí pravidelný příjem. Vím, že existuje spousta různých typů, ale zajímalo by mě, které z nich přinášejí nejvyšší výnosy. Mám na mysli především dividendové ETF, protože bych rád investoval do něčeho, co mi bude generovat pasivní příjem. Zvažoval jsem také nějaké ETF zaměřené na nemovitosti nebo třeba na sektor energie, ale nejsem si jistý, jestli jsou to správné volby. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké konkrétní fondy byste doporučili a proč? Myslíte si, že je lepší investovat do široce rozložených ETF nebo se zaměřit na konkrétní sektory? A co třeba rizika spojená s těmito investicemi? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože chci být informovaný a činit dobrá rozhodnutí. Děkuji!

123 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2024
Karolína Jelínková
Karolína Jelínková

Dividendy jsou super, když chceš pasivní příjem. Doporučil bych se podívat na ETF jako je VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo SCHD (Schwab U.S. Dividend Equity ETF). Tyhle fondy mají solidní výnosy a investují do akcií s pravidelnými dividendami. Pokud zvažuješ nemovitosti, REIT ETF jako VNQ (Vanguard Real Estate ETF) může být taky dobrá volba, tam se dostaneš k stabilním výnosům skrze nájmy. Sektor energie teď taky vypadá zajímavě, třeba XLE (Energy Select Sector SPDR Fund) může nabídnout slušný výnos díky obnovitelným zdrojům a ropě.

Co se týče rozložení, široce rozložená ETF ti dají větší stabilitu, ale zaměření na konkrétní sektor může přinést vyšší výnosy, pokud ten sektor roste. Riziko je v tom, že pokud se sektor propadne, můžeš hodně ztratit. Takže doporučuji mít mix – něco širokého a něco specifického. Navíc si sleduj ex-dividend dates, abys nezmeškal výplatu dividendy. Držím palce s investicema!

144 slov
1.4 minut čtení
30. 3. 2023
Patrik Dušek
Patrik Dušek

Když hledáš ETF pro pravidelný příjem, určitě se zaměř na dividendové ETF. Ty, co vyplácí dividendy častěji, ti poskytnou stabilní příjem. Například fondy jako Vanguard Dividend Appreciation ETF nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF jsou oblíbené a mají slušné výnosy. Pokud máš v plánu investovat do nemovitostí, REITs (real estate investment trusts) jako Vanguard Real Estate ETF by mohly být fajn volba, protože nabízejí vyšší dividendy díky pronájmu nemovitostí.

Sektorová ETF jako ty zaměřené na energie mohou taky přinést zajímavé výnosy, ale můžeš narazit na větší volatility. Osobně bych doporučil začít s široce rozloženými ETF, protože ti to pomůže snížit riziko. Sice můžeš chtít investovat do konkrétních sektorů, ale diversifikace je klíčová, zvlášť v turbulentních časech.

Každopádně si dej pozor na poplatky a celkové náklady fondu, protože ty můžou snížit tvůj výnos. Investování nese rizika a tyhle ETF můžou reagovat různě na tržní podmínky. Dobře si to promysli a zjisti si víc o jednotlivých fondech!

153 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2022
Vlastimil Švanda
Vlastimil Švanda