Charts.cz/Fórum/Jak si mohu vybrat nejlepší ETF pro pasivní příjem?

Jak si mohu vybrat nejlepší ETF pro pasivní příjem?

Přemýšlím o tom, jaké ETF by mi mohly přinést stabilní pasivní příjem, ale mám pocit, že je to hrozně složité. Existuje tolik možností a každý říká něco jiného. Co všechno bych měl zvážit při výběru? Měl bych se dívat na dividendový výnos nebo spíš na celkovou výkonnost fondu? A co třeba náklady na správu? Jak moc to ovlivňuje moje zisky? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do ETF zaměřených na určité sektory nebo diversifikovaných fondů. A co ta likvidita, jak moc je důležitá, když chci investovat do ETF pro pasivní příjem? Taky jsem slyšel, že je dobré sledovat historický výkon, ale jak moc se na něj dá spolehnout? Co když se trhy změní a moje ETF přestane být výhodné? Mám se zaměřit na konkrétní geografické oblasti nebo raději zůstávat v globálních fondech? Opravdu nevím, jak začít, tak kdyby měl někdo tipy nebo zkušenosti, byla bych moc vděčný.

149 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2022
Simona Rozsypalová
Simona Rozsypalová

Je to trochu ošemetné, ale rozhodně se na to dá jít. Když vybíráš ETF na pasivní příjem, zaměř se hlavně na dividendový výnos. To ti dá jasnou představu, kolik peněz můžeš čekat zpět. Ale pozor, nekoukej jen na výši dividendy, ale i na stabilitu těchto výplat. Taky je dobrý kouknout na náklady na správu – čím nižší, tím lépe pro tvé zisky. Snaž se vyhnout ETF s vysokými poplatky, protože to ti pak sežere část výnosu.

Diversifikace je hodně důležitá, takže spíš jdi do širších ETF než do těch zaměřených na úzké sektory. To ti pomůže rozložit riziko. Likvidita taky hraje roli, zvlášť když bys chtěl rychle prodat nebo koupit.

A co se týče historického výkonu – je fajn mít ho na paměti, ale není to záruka budoucnosti. Trhy se mění a občas i dobré ETF může mít špatné období.

Geografie? Záleží na tvých preferencích. Globální fondy ti dají širší expozici, ale pokud máš důvěru v konkrétní trhy, můžeš zkusit zaměřenější ETF.

Celkově si udělej domácí úkol a zjisti víc o tom, co konkrétní ETF nabízí, jaké mají výnosy a jak se chovají v různých tržních podmínkách.

187 slov
1.9 minut čtení
23. 10. 2024
Miroslava Tichá
Miroslava Tichá

Když vybíráš ETF na pasivní příjem, je dobré se zaměřit na pár klíčových věcí. První je dividendový výnos, to je pro příjem zásadní. Ale nesmíš zapomínat i na stabilitu a růst firmy, protože to ovlivňuje dlouhodobé zisky. Náklady na správu taky hrají roli – čím nižší, tím lepší, protože ti to zůstane víc peněz v kapse.

Diversifikace je důležitá, takže spíš než do jednoho sektoru, zkus nějaký široký fond. Likvidita je taky důležitá, když budeš potřebovat rychle vybrat peníze, nechceš mít problém s prodejem. Historický výkon může něco napovědět, ale jak říká klasik – minulost není záruka budoucnosti.

Geografie? To záleží na tvém stylu. Globální fondy ti dají větší diversifikaci, ale někdy může být fajn vsadit na konkrétní oblast, kde vidíš potenciál. Na závěr – nebuď nervózní, začni s menšími částkami a sleduj to. Čas ukáže, co se vyplatí.

139 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2024
Jana Beranová
Jana Beranová