Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie byste doporučili pro začátečníka?

Jaké dividendové akcie byste doporučili pro začátečníka?

Zajímám se o investování a slyšel jsem hodně o dividendových akciích, ale moc tomu nerozumím. Mohl by mi někdo vysvětlit, co to vlastně ty dividendy jsou a jak fungují? Slyšel jsem, že některé akcie vyplácejí pravidelně část zisku svým akcionářům, což mi připadá jako skvělý způsob, jak získat pasivní příjem. Jenže nevím, jaké akcie si vybrat, zvlášť pokud s tím teď začínám. Jaké firmy nebo sektory byste doporučili pro úplného nováčka? Je lepší zaměřit se na stabilní a známé společnosti, nebo jsou i nějaké menší firmy, které by mohly být zajímavé? A co třeba rizika spojená s investováním do dividendových akcií? Chci si být jistý, že nebudu riskovat víc, než si mohu dovolit. Jak si vlastně zjistit, zda je dividendový výnos dobrý nebo špatný? Budu vděčný za jakékoliv tipy a názory ohledně toho, kde začít a na co si dát pozor. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
14. 3. 2022
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora

Dividendy jsou vlastně část zisku firmy, kterou vyplácí akcionářům. Když máš akcie, tak ti každé čtvrtletí nebo rok chodí peníze, což je super pro pasivní příjem. Pro začátečníka bych doporučil známé firmy s dlouhou historií vyplácení dividend, jako třeba Coca-Cola, Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Tyhle společnosti jsou stabilní a mají dobrou pověst.

Co se týče sektorů, tak zdravotnictví, spotřební zboží a energie bývají solidní volby. Menší firmy můžou být riskantnější a dividendy od nich nemusí být tak spolehlivé. Je důležitý koukat na dividendový výnos – ideálně by měl být kolem 3-5 % na dobré akcie. Ale pozor, pokud je výnos moc vysoký, může to znamenat problém.

Riziko je vždycky, takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Základem je sledovat ukazatele jako P/E ratio a dividendový výplatní poměr, abys měl přehled o tom, jak si firma stojí. Takže makej na tom a hodně štěstí!

146 slov
1.5 minut čtení
29. 4. 2024
Jiří Bednář
Jiří Bednář

Dividendy jsou vlastně část zisku firmy, kterou vyplácí akcionářům jako odměnu za to, že mají její akcie. Je to super způsob, jak získat pasivní příjem, jak říkáš. Pro začátečníka bych doporučil zaměřit se na známé a stabilní firmy, které mají dlouhou historii vyplácení dividend, jako třeba Coca-Cola, Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Tyto společnosti mají tendenci být méně rizikové než menší firmy.

Důležité je podívat se na dividendový výnos, což je roční dividenda dělená cenou akcie. Vyšší výnos může znít lákavě, ale také to může být signál, že něco není v pořádku. Takže hodně sleduj i stabilitu firmy a její historii vyplácení dividend.

Rizika tu samozřejmě jsou – pokud firma má špatné výsledky, může snížit nebo zrušit dividendu. Dobré je diversifikovat a mít víc různých akcií v portfoliu. Před investováním si pořádně nastuduj, jak daná firma funguje a co dělá. Hodně štěstí s investováním!

144 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová