Charts.cz/Fórum/Dají se nějaké dluhopisy koupit s nízkým rizikem a dobrým výnosem?

Dají se nějaké dluhopisy koupit s nízkým rizikem a dobrým výnosem?

V poslední době přemýšlím o investicích do dluhopisů, ale mám trochu obavy. Slyšel jsem, že je to způsob, jak zajistit určitý příjem, ale je tu tolik různých typů a každý má své výhody a nevýhody. Mě by zajímalo, jestli vůbec existují dluhopisy, které nabízejí nízké riziko a zároveň slušný výnos. Jak se vlastně pozná, které dluhopisy jsou bezpečné? Mám si vybírat státní dluhopisy nebo raději korporátní? A co třeba rizikové prémie – má smysl se na to vůbec dívat? Případně, jaká měna by byla nejvhodnější pro investice do dluhopisů? Zajímalo by mě také, jaké máte zkušenosti vy ostatní s těmito investicemi. Naplnila vaše očekávání? Nebo jste naopak narazili na nějaké problémy? Myslím, že bychom si měli vyměňovat názory a tipy, protože já osobně chci investovat rozumně a nechci přijít o peníze. Takže pokud máte nějaké rady nebo doporučení, sem s nimi! Děkuju!

142 slov
1.4 minut čtení
31. 10. 2023
Milena Jedličková
Milena Jedličková

Z investic do dluhopisů můžeš mít určitě slušný příjem, ale jo, je to o tom vybrat ty správné. Státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější, protože jsou kryté státem. Mají menší riziko, ale taky nižší výnosy. Korporátní dluhopisy ti můžou nabídnout vyšší výnosy, ale tam už je to o hodnocení rizika firmy, která je vydává. Vždycky se koukej na ratingové agentury, jako je Moody's nebo S&P – čím vyšší rating, tím nižší riziko. Riziková prémie má smysl, když chceš porovnat výnosy různých dluhopisů a zhodnotit, co se vyplatí více. Co se týká měny, záleží na tom, kde žiješ a jaký máš pohled na budoucnost ekonomiky – třeba euro nebo dolar jsou stabilní volby. Osobně jsem investoval do pár státních dluhopisů a korporátních a zatím spokojenost – ale vždycky to chce diversifikaci a dobře sledovat tržní situaci.

136 slov
1.4 minut čtení
29. 10. 2024
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Když chceš investovat do dluhopisů a hledáš nízké riziko s dobrým výnosem, tak státní dluhopisy jsou asi nejlepší volba. Ty od stabilních zemí většinou nabízejí solidní jistotu, i když výnosy nejsou extrémně vysoké. Korporátní dluhopisy můžou mít lepší výnos, ale tam už je to o trochu riskantnější, záleží na ratingu společnosti. Sledování rizikových prémií je důležité, protože to ti ukáže, jak moc je daný dluhopis rizikový. Měna je taky faktor, třeba eurové nebo dolarové dluhopisy mají své výhody a nevýhody v závislosti na měnových trendech. Já osobně jsem měl pár zkušeností s dluhopisy a většinou to šlo ok, ale občas jsem narazil na něco s vyšším rizikem a pak to tak slavné nebylo. Takže fakt pečlivě vybírat a sledovat trhy. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
25. 6. 2024
Karolína Vaculíková
Karolína Vaculíková