Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro pasivní příjem v roce 2025?

Jaké dluhopisy jsou nejlepší pro pasivní příjem v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy byste doporučili pro pasivní příjem v roce 2025? Mám na mysli dluhopisy, které by mohly dosahovat solidního výnosu a zároveň byly relativně bezpečné. Slyšel jsem, že státní dluhopisy mohou být dobrá volba, ale co třeba korporátní dluhopisy? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti dluhopisů a co bych měl mít na paměti při jejich výběru? Je dobré investovat do dluhopisů s delší dobou splatnosti, nebo se zaměřit raději na kratší? Jaký úrokový výnos je v současnosti považován za atraktivní a jak moc by měly ovlivnit mé rozhodnutí aktuální ekonomické podmínky? Jak se vyhnout riziku ztráty hodnoty investice do dluhopisů a co obvykle doporučují experti? Byl bych rád za jakékoli tipy či názory, protože bych chtěl udělat informované rozhodnutí a vytvořit si stabilní pasivní příjem z těchto investic.

131 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2023
Romana Šimková
Romana Šimková

Takže pokud jde o pasivní příjem z dluhopisů v roce 2025, tak určitě státní dluhopisy jsou celkem jistota, mají nízké riziko a stabilní výnos. Ale já bych se koukal i na korporátní dluhopisy, hlavně od solidních firem s dobrou bonitou. Vydávají je často firmy s dobrým postavením a ty ti dají lepší úrok než státní. Co se týče doby splatnosti, tak to záleží na tvém rizikovém profilu – delší splatnost většinou znamená vyšší výnos, ale taky víc rizika kvůli změnám úrokových sazeb. Atraktivní výnosy jsou teď kolem 3-5 %, ale záleží na trhu. Ujisti se, že sleduješ ekonomické podmínky – inflace, úrokové sazby a tak. Sleduj to pečlivě, abys předešel ztrátám. Možná je dobrý si udělat diverzifikaci a neinvestovat jen do jednoho typu dluhopisů. Celkově platí – čím víc informací máš, tím líp se rozhoduješ.

135 slov
1.4 minut čtení
28. 4. 2024
Karel Hrdý
Karel Hrdý

Takže, co se týče dluhopisů pro pasivní příjem v roce 2025, státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnou volbu, ale výnosy jsou většinou nižší. Můžeš se podívat po korporátních dluhopisech, pokud chceš něco atraktivnějšího. Sleduj ratingy těch firem - čím vyšší, tím lepší bezpečnost. Trendy teď ukazují, že investoři se snaží vyhnout riziku, takže kvalitní korporáty můžou přinést solidní úrok. Co se týče splatnosti, krátkodobé dluhopisy jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb, což je fajn v době růstu sazeb. Úrokový výnos nad 3 % už se dá brát jako slušný. Ekonomické podmínky ti ovlivní všechny tyto volby – sleduj inflaci a centrální banky. Riziko ztráty hodnoty můžeš snížit třeba diverzifikací portfolia a pravidelným sledováním trhů. Na závěr – neinvestuj všechno do jednoho typu dluhopisů a buď opatrnej s těma dlouhodobýma.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2023
Vlastimil Švanda
Vlastimil Švanda