Charts.cz/Fórum/Jak poznat, kdy je NFT bublina na spadnutí?

Jak poznat, kdy je NFT bublina na spadnutí?

Slyšel jsem hodně o NFT a jak jsou to ty nejžhavější investiční příležitosti poslední doby. Všichni kolem mě mluví o neuvěřitelných částkách, které lidé platí za digitální umění a sběratelské předměty. Ale co když je to jen bublina? Jak vlastně poznat, že se blíží konec tohohle šílenství? Myslím, že by mě zajímalo, jestli existují nějaké signály, které by mohly naznačovat, že ceny začínají být přehnané a že brzy může přijít pád. Je nějaká konkrétní doba, kdy se většinou ceny NFT propadnou? A co třeba trendy v sociálních médiích nebo diskuse v komunitě - mohou to být ukazatele? Mám také pocit, že čím víc lidí o NFT mluví a investuje do nich, tím víc bych měl být obezřetný. Ale jak moc důvěřovat tomuto pocitu? Co říkáte na to, když vidíte, že stále více celebrit a influencerů se pouští do světa NFT? Je to známka toho, že se blíží konec nebo naopak začátek něčeho nového? Jaké máte zkušenosti s tímto trhem a co si myslíte o pravděpodobnosti pádu cen? Jaké faktory bych měl sledovat, abych zjistil, kdy je správný čas vycouvat nebo alespoň být opatrnější? Opravdu by mě zajímalo vaše názory a tipy, protože se chci vyhnout zbytečným ztrátám.

197 slov
2 minut čtení
14. 3. 2024
Elena Janoušková
Elena Janoušková

Hele, poznat, kdy se blíží pád trhu s NFT, může být docela oříšek. Tady je pár věcí, co bys mohl sledovat. První signál je, když vidíš, že o NFT mluví úplně každý. Když se k tomu začnou připojovat celebritky a influencři, tak to může být fajn pro hype, ale taky to znamená, že už to nese spoustu lidí, co to berou jako rychlou investici a ne pro umění samotné.

Zaměř se na objemy obchodů – jestli začnou klesat, může to být špatné znamení. Další věc je sledovat sociální média – pokud se diskuse změní z nadšení na negativní názory a kritiku, je to varovný signál. Pamatuj, že bubliny často praskají, když je spousta nováčků v trhu a ti nemají dlouhodobé zkušenosti.

Historicky se trhy jako NFT tendují k cyklům – rostou a pak padají. Není přesně daná doba, kdy k tomu dojde, ale dej si pozor na tyto trendy. Zkrátka, pokud ti přijde, že už jsou ceny přehnané a většina lidí kupuje jen pro spekulaci, možná bys měl být opatrnější a zvažovat vycouvání.

172 slov
1.7 minut čtení
10. 1. 2025
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová

Když mluvíš o bublině s NFT, tak pár věcí můžeš sledovat. Za prvé, pokud vidíš, že se do toho pouští čím dál víc celebrit a influencerů, může to být varovný signál. Často to vypadá jako hype, ale když se do toho zapojí hodně lidí jen kvůli trendu, to už je podezřelé. Další věc, která by tě měla znepokojit, je nárůst cen bez důvodu. Pokud něco roste raketovým tempem a nikdo pořádně neví proč, tak buď obezřetný. Sleduj také sociální média – pokud se diskuse obrací proti NFT a lidi začínají kritizovat jejich hodnotu, to může být další znamení. Pak jsou tu i trhy – pokud se začne propadat objem obchodů nebo ceny začnou kolísat, to taky není dobré. A celkově, pokud máš pocit, že už to je moc populární a lidi investují spíš ze zvědavosti, než z nějakého skutečného zájmu o hodnotu NFT, tak se drž zpátky. Dobře si rozmysli, kdy vstoupit a kdy radši vystoupit.

156 slov
1.6 minut čtení
23. 8. 2024
Václav Štěpánek
Václav Štěpánek