Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout podvodům při investování do skrytých DeFi projektů?

Jak se vyhnout podvodům při investování do skrytých DeFi projektů?

Investování do DeFi projektů v poslední době nabírá na popularitě, ale s tím přicházejí i obavy o bezpečnost a podvody. Jak máme vlastně poznat, které projekty jsou skutečně důvěryhodné a které jsou jen past na naše peníze? Existuje nějaký spolehlivý způsob, jak ověřit legitimitu těchto skrytých projektů? Měli bychom se dívat na konkrétní faktory jako jsou tým za projektem, transparentnost, nebo audit kódu? Rád bych se dozvěděl víc o těchto aspektech. Zajímají mě i osobní zkušenosti ostatních investorů - jaké nástroje nebo metodiky používáte k tomu, abyste se vyhnuli podvodům? Setkali jste se někdy s nějakým podvodem v DeFi a co vás na něj upozornilo? Jaké rady byste dali nováčkům, kteří se chtějí vyhnout ztrátám při investování do nových a méně známých kryptoměnových projektů? Je lepší držet se osvědčenějších projektů nebo je možné najít skryté poklady v méně známých oblastech? Jaké jsou vaše tipy pro bezpečné investování v tomto dynamickém prostředí?

151 slov
1.5 minut čtení
21. 10. 2024
Martin Jirásek
Martin Jirásek

Podvody v DeFi jsou bohužel dost běžné, takže je dobrý mít se na pozoru. Základem je vždy prověřit tým za projektem – pokud nemají transparentní profily nebo historii, je to červená vlajka. Dále se dívej na to, jestli má projekt audit kódu od renomovaných společností. Bez auditu je to jako investovat do neznámého produktu bez záruky.

Sleduj komunity kolem těchto projektů – aktivní a angažovaná komunita často znamená něco víc než jen prázdné sliby. Taky si dej pozor na extrémně vysoké výnosy – pokud to vypadá moc dobře, aby to byla pravda, asi to tak bude. Osobně jsem se setkal s podvodem, když projekt přestal komunikovat a token šel do kopru za pár dní. Naštěstí jsem investoval jen malou částku.

Nováčkům bych doporučil začít s osvědčenými projekty a postupně se seznamovat s menšími. Je dobrý mít základní portfolio z těch známějších a pak experimentovat s menšími částkami v těch skrytějších projektech. Tak si udržíš riziko pod kontrolou.

156 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2024
Jakub Šulc
Jakub Šulc

Jasně, vyhnout se podvodům v DeFi není snadný úkol. Klíčový je důkladný průzkum. Hlavně sleduj, kdo stojí za projektem – jestli má tým zkušenosti a nějakou historii. Dobrý projekt obvykle zveřejňuje audit kódu a transparentně komunikuje. Když vidím, že je něco utajené nebo se vyhýbají otázkám, červená vlajka. Také si dej pozor na tokenomiku a jaké jsou motivace vývojářů – pokud je moc jednoduché rychle zbohatnout, je to podezřelé. Osobně jsem měl pár špatných zkušeností, kde jsem naletěl na slibné projekty bez pořádného pozadí. Doporučuji držet se i osvědčených projektů, než se pustíš do neznámých vod. Ale někdy se dají najít skryté poklady, jen to chce hodně opatrnosti a intuice. A nezapomeň na komunitu, čím víc informací získáš od lidí, tím líp.

122 slov
1.2 minut čtení
22. 12. 2024
Renata Bečková
Renata Bečková