Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro pravidelný pasivní příjem?

Jaké jsou nejlepší ETF pro pravidelný pasivní příjem?

Zajímá mě téma pasivního příjmu, konkrétně jaké jsou nejlepší ETF, které by mohly přinést pravidelný příjem. Už nějakou dobu sleduju trh a zjistil jsem, že ETF jsou skvělou možností pro investory, kteří nechtějí aktivně obchodovat, ale přesto hledají způsoby, jak zhodnotit své peníze. Mám pocit, že v dnešní době je důležité mít diverzifikované investice a ETF to nabízí. Ale co se týče konkrétních fondů, rád bych znal názory ostatních. Zajímalo by mě, na co se zaměřit při výběru ETF zaměřených na dividendy nebo jiné formy pravidelného příjmu. Je lepší investovat do fondů zaměřených na akcie s vysokým výnosem, nebo se raději soustředit na dluhopisy? Jaké jsou zkušenosti ostatních s konkrétními fondy? Existují nějaké tipy, jak vybírat ta správná ETF pro stabilní příjem? Slyšel jsem o několika populárních fondech, ale nejsem si jistý, jestli jsou opravdu ty nejlepší volby. Také bych chtěl vědět, zda existují nějaké fondy, které se vyhnou vysokým poplatkům a přitom stále nabízejí solidní výnos. Jak moc se vyplatí prozkoumat historické výkony a jak důležité jsou náklady spojené s těmito investicemi? Jestli máte nějaké doporučení nebo osobní zkušenosti s ETF, které měly pozitivní dopad na váš pasivní příjem, budu moc vděčný za každou radu.

196 slov
2 minut čtení
21. 12. 2024
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Je to skvělé téma, pasivní příjem je důležitý. Co se týče ETF, tak hodně lidí doporučuje fondy zaměřené na dividendy, jako je například VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo DVY (iShares Select Dividend ETF). Tyhle fondy mají dobré historické výnosy a pravidelně vyplácejí dividendy.

Další možnost jsou REIT ETF, jako VNQ (Vanguard Real Estate ETF), který ti může přinést stabilní příjem díky investicím do nemovitostí.

Pokud chceš kombinovat akcie a dluhopisy, podívej se na fondy jako AGG (iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF) - ty mají nižší riziko, ale taky nižší výnos.

Poplatky hrají velkou roli, tak se zaměř na nízké náklady - většina indexových ETF má super nízké poplatky. Historie výkonu je taky důležitá, ale nezapomeň, že minulé výkony nejsou zárukou budoucích úspěchů.

Sledování výkonnosti a diversifikace portfolia jsou klíčové. Takže když vybíráš ETF, koukej na dividendový výnos, náklady a jak je fond rozložený. Každopádně to chce čas a trpělivost.

152 slov
1.5 minut čtení
27. 7. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Pokud hledáš ETF pro pasivní příjem, tak určitě zvaž fondy zaměřený na dividendy. Například Vanguard Dividend Appreciation ETF nebo i iShares Select Dividend ETF jsou dost populární a mají slušnou historii. Tyhle fondy většinou investují do stabilních společností, které pravidelně vyplácí dividendy.

Pak je tu možnost dluhopisových ETF, jako třeba iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF, což je super pro stabilitu a nižší riziko. Každopádně se podívej na náklady – nízké poplatky jsou klíčové, protože ti to pomůže udržet víc z tvých výnosů.

Důležitý je taky historický výkon fondů, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Rozhodně doporučuji diversifikaci napříč různými sektory a typy aktiv. Mnoho investorů říká, že kombinace akcií a dluhopisů v portfoliu funguje dobře pro stabilní příjem. Sledovat různé faktory jako výnosy a riziko je fakt důležité. Hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
24. 1. 2025
Stanislav Martínek
Stanislav Martínek