Charts.cz/Fórum/Měla bych měnit své investice, když se výnosy z dluhopisů zvyšují?

Měla bych měnit své investice, když se výnosy z dluhopisů zvyšují?

Nedávno jsem slyšela, že výnosy z dluhopisů začínají stoupat a tak se mi v hlavě honí myšlenky o tom, jestli bych měla své investice nějak přehodnotit. Mám rozmanité portfolio, které zahrnuje akcie, nemovitosti a samozřejmě i nějaké dluhopisy. Teď mě ale zajímá, jestli je rozumné zareagovat na tento trend a třeba přesunout část svých peněz do dluhopisů, když jejich výnosy rostou. Je to dobrý čas přehodnotit strategii? Jak moc by měly ovlivnit mé rozhodování aktuální výnosy? Vím, že dluhopisy obvykle nabízejí stabilní příjem, ale co se stane s mými akciemi a ostatními investicemi? Měla bych se bát toho, že pokud nebudu jednat teď, mohu v budoucnu litovat? Nebo je lepší držet se osvědčeného investičního plánu a porušovat ho jenom kvůli momentálním trendům? Ráda bych slyšela názory ostatních na to, jak byste se zachovali vy v mé situaci. Zajímají mě různé pohledy, protože se snažím udělat krok správným směrem a nechci udělat chybu.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2024
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová

Zvýšení výnosů z dluhopisů může být signálem, že bys měla zhodnotit své investice. Když výnosy rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, takže pokud máš dluhopisy s nižším výnosem, můžeš přijít o část hodnoty. Ale hodně záleží na tvém investičním horizontu a strategii. Pokud plánuješ dlouhodobě investovat, tak možná není nutné panikařit a měnit portfolio jen kvůli aktuálním trendům. Je dobrý nápad mít diverzifikaci, takže pokud cítíš, že bys mohla mít víc dluhopisů, tak klidně zvaž přesun části investic tam. Zároveň se nevzdávej akcií – ty mají potenciál pro vyšší růst. Pamatuj, že trhy kolísají a je důležité mít plán, který ti dává smysl na dlouhou dobu. Možná by ti pomohlo poradit se s nějakým odborníkem na finance, abys měla jistotu, že děláš správná rozhodnutí.

123 slov
1.2 minut čtení
25. 9. 2023
Václav Havelka
Václav Havelka

Změny ve výnosech dluhopisů můžou mít dopad na celý trh. Když výnosy rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, což může znamenat, že teď bys mohla nakoupit levněji. Ale pozor, pokud už máš rozmanité portfolio, není dobrý nápad se hned vrhnout na změny kvůli aktuálnímu trendu. Akcie a nemovitosti mají svoje místo a pokud investuješ dlouhodobě, může být lepší držet se svého plánu. Jestliže ti dluhopisy přinášely stabilní příjem, možná bys mohla uvažovat o jejich navýšení v portfoliu, ale ne za cenu toho, že prodáš akcie v panice. Zkrátka – sleduj trh, ale hlavně se řiď svými investičními cíli a strategií. Rozhodování na základě krátkodobých změn je riskantní.

106 slov
1.1 minut čtení
18. 8. 2024
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora