Jak výška úrokových sazeb v dluhopisech ovlivňuje mé investice do akcií?
Zajímá mě, jak vlastně funguje vztah mezi úrokovými sazbami dluhopisů a investicemi do akcií. Když úrokové sazby rostou, znamená to, že se zvyšuje cena dluhopisů nebo je to naopak? A jak to ovlivňuje akciový trh? Mám pocit, že když jsou úrokové sazby vyšší, tak se lidé raději uchylují k dluhopisům, protože nabízejí stabilnější příjem, ale co to dělá s cenami akcií? Myslím si, že pokud investoři přecházejí k bezpečnějším investicím jako jsou dluhopisy, může to mít vliv na poptávku po akciích a tím i na jejich hodnotu. Ale jak moc je ten vliv silný? Může to například znamenat, že akcie začnou klesat, nebo naopak, že se vyplatí investovat do akcií právě teď, dokud jsou ceny nízké? A co třeba sektorové rozdíly? Ovlivňuje to nějak specifické sektory víc než jiné? Například technologické akcie versus akcie v oblasti spotřebního zboží. Chtěl bych pochopit celkový obraz a jakým způsobem mohu lépe řídit své portfolio v závislosti na změnách v úrokových sazbách. Začal jsem investovat a snažím se najít tu nejlepší strategii pro své dlouhodobé cíle a pasivní příjem. Jak byste mi doporučili přistoupit k této problematice?