Charts.cz/Fórum/Jsou NFT opravdu dobrá investice, nebo je to jen bublina?

Jsou NFT opravdu dobrá investice, nebo je to jen bublina?

Když se podívám na současný trend NFT, nemohu si pomoci, ale mám spoustu otázek. V posledních měsících jsem zaznamenal, jak se NFT stávají stále populárnějšími a já se už dlouho ptám, zda jsou opravdu dobrou investicí nebo jen další módní výstřelek. Všude slyším o tom, jak lidé prodávají digitální umění za miliony a já si říkám, jestli je to skutečně udržitelné. Jak to vlastně funguje? Proč by měl někdo zaplatit tolik peněz za něco, co může vidět online zdarma? Je to všechno jen bublina, která brzy praskne? Co když se trh s NFT zhroutí? Jaké jsou rizika investování do těchto digitálních sběratelských předmětů? Je možné, že za několik let si na tyto investice budeme vzpomínat jako na špatný vtip? A co víc, jaký vliv má technologie blockchain na hodnotu NFT? Může mít něco tak virtuální hodnotu, nebo je to všechno jen iluze? Existují nějaké konkrétní faktory, které by měly ovlivnit mé rozhodnutí investovat do NFT? Mám se snažit investovat do známých umělců nebo raději zkusit štěstí s nováčky? V neposlední řadě bych se rád dozvěděl, co si o celém fenoménu myslíte vy, kteří jste už do NFT investovali. Je to skutečně budoucnost investic, nebo se jedná jen o další technologický výstřelek bez skutečné hodnoty? Zajímalo by mě i vaše názory na to, jak dlouho by tento trend mohl vydržet a jestli existují nějaké doporučené strategie pro začínající investory v této oblasti.

231 slov
2.3 minut čtení
20. 6. 2023
Renata Bartošová
Renata Bartošová

Těžko říct, jestli jsou NFT dobrá investice. Já osobně bych to viděl jako hodně riskantní. Ty ceny, co za to lidi platí, jsou šílené a často to vypadá, že je to jen bublina. Můžeš mít digitální obrázek a pak ho někdo prodá za miliony, ale to neznamená, že za pár let bude mít stejnou hodnotu. A fakt, že si můžeš podívat na umění zdarma online? To je právě ten paradox. Lidi kupují NFT, protože chtějí vlastnit něco unikátního – i když to může být jen digitální soubor. Blockchain tomu dává nějakou hodnotu, ale co když se trh zhroutí? Rizika tu jsou obrovská. Pokud chceš investovat, zaměř se na známé umělce, ale buď opatrný. Všechno to může být jen móda a za pár let s tím nikdo nebude chtít mít nic společného. Takže pokud do toho jdeš, měj na paměti, že je to spíš spekulace než stabilní investice.

147 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová

Takže, hele, NFT jsou fakt zajímavý téma. Na jednu stranu, lidi platí šílený prachy za digitální umění a sběratelské kousky. Je to jako s klasickým uměním – proč bys měl platit za něco, co můžeš vidět zadarmo? Ale na druhou stranu, blockchain zaručuje vlastnictví a autenticitu, což je pro některé sběratele klíčový.

Jo, může to vypadat jako bublina, protože teď je to hodně trendy, ale zároveň si myslím, že poptávka po unikátních digitálních médiích roste. Faktory jako známí umělci versus nováčci jsou důležitý – známý jméno většinou přitahuje vyšší ceny.

Rizika? Jasně, trh s NFT může klidně spadnout a pak si budeme říkat, co jsme to udělali. Ale pokud se do toho chceš pustit, doporučil bych ti investovat do věcí, které tě fakt zajímají. Měj na paměti, že je to furt dost nová věc a nikdo neví, jak dlouho to vydrží. Takže opatrně a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit. No a strategie pro začátečníky? Sleduj trendy, ale nezapomínej na svůj vkus. To tě aspoň nebude tolik trápit, když se trh zhroutí.

175 slov
1.8 minut čtení
3. 2. 2024
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková