Charts.cz/Fórum/Kdy a jak rebalancovat investiční portfolio?

Kdy a jak rebalancovat investiční portfolio?

V poslední době se hodně zajímám o investice a snažím se vytvořit co nejlepší portfolio. Ale pořád se mi motá v hlavě jedna otázka. Jak vlastně poznám, že je čas na rebalancování mého portfolia? Mám nějaké akcie, ETF a pár kryptoměn, ale nemám úplně jasné pravidlo, kdy bych měl začít přehodnocovat své investice. Vím, že trhy se mění a že moje původní rozdělení aktiv může být už zastaralé, ale jak to správně vyhodnotit? A co když mám pocit, že některé investice rostou skvěle - dává smysl je prodávat nebo přehodnocovat jen kvůli tomu, že se mi procentuální rozložení posunulo? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo metriky, podle kterých bych se měl řídit. Třeba jestli při poklesu hodnoty nějakého aktiva bych měl okamžitě jednat nebo počkat na stabilizaci trhu? Jak často byste doporučili kontrolovat portfolio? Je lepší mít nastavená pravidla v čase, třeba každých šest měsíců, nebo reagovat na aktuální situaci na trzích? A co když mám různá aktiva s různými výkonnostmi - jak to všechno skloubit dohromady? Rád bych slyšel názory ostatních investorů, kteří mají s rebalancováním zkušenosti. Snažím se pochopit celou tu problematiku lépe a nevím, jestli je lepší být aktivní nebo spíš pasivní investor. Takže kdy přesně zjišťujete, že je čas udělat nějakou změnu vo vašem portfoliu?

212 slov
2.1 minut čtení
19. 6. 2024
Pavla Kříčková
Pavla Kříčková

Rebalancování portfolia je docela důležitý krok, který bys neměl podceňovat. Obecně platí, že bys měl zkontrolovat své portfolio aspoň jednou za půl roku, ale záleží na tvých investičních cílech a trhu. Když vidíš, že některá aktiva výrazně vzrostla a tvoje procentuální rozložení se posunulo, tak to může být signál k rebalancování. Například pokud máš určité procento akcií a teď jich máš víc, než si plánoval, je možná čas prodat část a přesunout peníze jinam. Co se týče poklesu, tak bych doporučil nepanikařit a počkat na stabilizaci. Je lepší mít nějaká pravidla, než reagovat příliš emocionálně.

Pokud jde o různé výkonnosti aktiv, tak to může být oříšek. Zkus se soustředit na dlouhodobé cíle a neřešit každou maličkost. Můžeš si nastavit nějaké prahy - třeba pokud se ti rozložení odchýlí o 5 % od cílového stavu, pak rebalancuj. To ti pomůže udržet si kontrolu bez toho, abys byl pořád ve stresu z trhů. Všechny tyto signály ti můžou pomoct rozhodnout se, kdy a jak rebalancovat.

162 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Hana Mašková
Hana Mašková

K rebalancování portfolia je dobré mít nějaký plán. Obvykle se doporučuje kontrolovat portfolio jednou za půl roku nebo ročně, ale můžeš to klidně dělat častěji, pokud chceš mít věci pod kontrolou. Základní signál pro rebalancování je, když se procentuální rozložení aktiv odchýlí od tvého původního plánu o víc než třeba 5-10%. Je dobrý si nastavit pravidla podle toho, co ti vyhovuje – jestli chceš být spíš pasivní a čekat na pravidelný interval, nebo reagovat na trhy. Když nějaké akcie nebo krypta hrozně rostou, může být lákavé je neprodávat, ale není špatný nápad si občas zisky zrealizovat, aby ti portfolio zase sedlo. Pokud něco hodně klesne, tak můžeš zvážit, zda to má smysl držet dál nebo ne. Ale snaž se nejednat v panice – někdy je lepší počkat, než udělat unáhlený krok. Celkově je důležité najít rovnováhu mezi aktivním a pasivním přístupem a držet se toho, co ti dává smysl.

149 slov
1.5 minut čtení
12. 12. 2024
Šárka Jonášová
Šárka Jonášová