Kdy a jak rebalancovat investiční portfolio?
V poslední době se hodně zajímám o investice a snažím se vytvořit co nejlepší portfolio. Ale pořád se mi motá v hlavě jedna otázka. Jak vlastně poznám, že je čas na rebalancování mého portfolia? Mám nějaké akcie, ETF a pár kryptoměn, ale nemám úplně jasné pravidlo, kdy bych měl začít přehodnocovat své investice. Vím, že trhy se mění a že moje původní rozdělení aktiv může být už zastaralé, ale jak to správně vyhodnotit? A co když mám pocit, že některé investice rostou skvěle - dává smysl je prodávat nebo přehodnocovat jen kvůli tomu, že se mi procentuální rozložení posunulo? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo metriky, podle kterých bych se měl řídit. Třeba jestli při poklesu hodnoty nějakého aktiva bych měl okamžitě jednat nebo počkat na stabilizaci trhu? Jak často byste doporučili kontrolovat portfolio? Je lepší mít nastavená pravidla v čase, třeba každých šest měsíců, nebo reagovat na aktuální situaci na trzích? A co když mám různá aktiva s různými výkonnostmi - jak to všechno skloubit dohromady? Rád bych slyšel názory ostatních investorů, kteří mají s rebalancováním zkušenosti. Snažím se pochopit celou tu problematiku lépe a nevím, jestli je lepší být aktivní nebo spíš pasivní investor. Takže kdy přesně zjišťujete, že je čas udělat nějakou změnu vo vašem portfoliu?