Charts.cz/Fórum/Jak často rebalancovat investiční portfolio?

Jak často rebalancovat investiční portfolio?

Investování je dneska opravdu populární téma a čím dál víc lidí si chce spravovat své finance sami. Takže se ptám, jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio? Teď mě zajímá, jestli je dobré na to mít nějaký pevný plán, nebo je lepší se řídit aktuálními tržními podmínkami. Třeba jestli stačí rebalancovat jednou za rok, nebo jestli je lepší dělat to častěji, když vidím, že se některé investice chovají jinak, než jsem očekával. A co když se mi nějaké akcie nebo kryptoměny dostanou nad určitou hranici? Měl bych je prodat a investovat do něčeho jiného? Vím, že existují různé strategie a názory na tohle téma, ale zajímalo by mě, jak to máte vy a co vám funguje. Kolik pozornosti vlastně věnujete svému portfoliu? Ovlivňuje vás hodně trh a jeho výkyvy? Někdy mám pocit, že sledování portfolia může být stresující, zvlášť když vidím, jak se ceny mění. Takže mám obavy, abych něco nepromeškal. Budu vděčný za všechny názory a tipy, jak správně přistupovat k rebalancování a jak najít tu správnou rovnováhu mezi aktivním a pasivním investováním.

175 slov
1.8 minut čtení
5. 7. 2024
Patrik Havlík
Patrik Havlík

Rebalancování portfolia záleží dost na tvém stylu investování a cílech. Někteří investoři doporučují rebalancovat jednou za rok, což je docela rozumné, protože to snižuje stres a neustálé sledování může být vyčerpávající. Na druhou stranu, pokud vidíš větší výkyvy v trhu nebo máš nějaké akcie nebo kryptoměny, které ti vyletěly nahoru, tak to klidně zvaž udělat častěji. Třeba když ti jedna třída aktiv vystoupí nad určitou hranici (třeba 5-10 % od původní alokace), tak ji prodej a přesměruj peníze do podhodnocených aktiv. Ale zas se nenech unést emocemi, investování by mělo být víc o strategii než o pocitech. Osobně sleduju portfolio jednou za čtvrt roku, ale nehoním se za každým poklesem nebo vzestupem. Držím se své strategie a to mi pomáhá se vyhnout stresu z tržních výkyvů. Takže klidně si nastav nějaké pravidlo a drž se ho.

136 slov
1.4 minut čtení
21. 4. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Rebalancování portfolia je důležitý krok, ale jak často to dělat? No, většina lidí doporučuje jednou ročně, ale záleží na tvé strategii a toleranci k riziku. Pokud máš dostatečně diverzifikované investice, tak jednou ročně by to mělo stačit. Ale pokud vidíš, že ti nějaké akcie nebo kryptoměny skáčou hodně nahoru nebo dolů, tak se neboj zasáhnout častěji. Hlavně se snaž držet se nějakého plánu a nepanikařit při každém výkyvu trhu. Sleduj své cíle a když něco překročí tvou představu o alokaci, tak to rebalancuj. Nezapomeň, že investice by měly být dlouhodobé, takže i když je trh rozkolísaný, snaž se na to koukat s nadhledem. Můžeš si nastavit třeba prahové hodnoty pro jednotlivé investice a podle toho reagovat. Takže buď aktivní, ale ne zase až moc – najdi si tu správnou rovnováhu.

130 slov
1.3 minut čtení
1. 5. 2024
Viktor Procházka
Viktor Procházka