Charts.cz/Fórum/Co je pasivní příjem a jak ho můžu vybudovat pomocí robo-poradců?

Co je pasivní příjem a jak ho můžu vybudovat pomocí robo-poradců?

Slyšel jsem hodně o pasivním příjmu, ale pořád úplně nevím, co to vlastně je. Mám pocit, že to může být způsob, jak vydělávat peníze bez velkého úsilí, ale nevím, jak na to. Zajímalo by mě, jestli mi můžete říct, jaké způsoby pasivního příjmu existují a co všechno to obnáší. A pak tu mám ještě otázku ohledně robo-poradců. Vím, že jsou to nějaké automatizované služby, které pomáhají s investováním, ale nejsem si jistý, jak přesně fungují a jestli se dají využít k vytvoření pasivního příjmu. Mám obavy z toho, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí a přijít o peníze. Jak tedy začít investovat s robo-poradci tak, abych si vybudoval nějaký stabilní pasivní příjem? Jaké jsou náklady na tyto služby a jak dlouho trvá, než uvidím nějaké výsledky? A je vůbec možné očekávat nějaký slušný výnos bez toho, abych se musel o investice neustále starat? Dík za každou radu!

147 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2023
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková

Pasivní příjem je vlastně způsob, jak vydělávat peníze, aniž bys musel aktivně pracovat na tom, aby ti ty peníze chodily. Může to být z pronájmu nemovitostí, dividendových akcií, nebo třeba z úroků z investic. Pokud jde o robo-poradce, tak ti v podstatě pomáhají investovat do různých aktiv jako akcie nebo fondy bez toho, abys musel mít hluboké znalosti o trhu. Je to takový automatizovaný systém, co ti nabídne portfolia podle tvého rizikového profilu a cílů.

Co se týče budování pasivního příjmu s robo-poradci, tak začít je docela jednoduché. Většinou jen vyplníš dotazník, kde uvedeš svoje preference a pak ti robo-poradce navrhne, jak investovat. Náklady na tyto služby se liší, ale obvykle jsou nižší než u tradičních poradců. Můžeš očekávat menší poplatky za správu portfolia.

Jak dlouho potrvá, než začneš vidět výsledky? To záleží na trhu a na tom, jak moc investuješ. Někdy můžeš začít vidět drobné výnosy po pár měsících, ale většinou je dobré myslet na delší horizont - roky. Je možné mít slušný výnos bez neustálého dohledu právě díky tomu, že robo-poradci investice spravují za tebe. Takže pokud jsi připravený investovat a necháš to běžet, můžeš vybudovat slušný pasivní příjem bez velkého úsilí.

193 slov
1.9 minut čtení
3. 2. 2024
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Pasivní příjem je vlastně způsob, jak vydělávat peníze bez toho, abys musel neustále pracovat. Můžeš ho mít z různých zdrojů – pronájmy nemovitostí, dividendy z akcií nebo třeba z prodeje digitálních produktů. Je to hodně o investicích a o tom, jak si správně rozložit finance.

Když mluvíme o robo-poradcích, tak to jsou vlastně automatizované platformy, které investují tvé peníze za tebe. Fungují na základě algoritmů a většinou ti nabídnou portfolia podle tvého rizikového profilu. Můžeš začít s relativně malými částkami a nemusíš mít žádné speciální znalosti.

Ohledně nákladů – většinou platíš nějaký malý poplatek za správu, ale je to většinou nižší než u klasických poradců. Výnosy se liší podle toho, do čeho investuješ, ale pokud necháš peníze pracovat delší dobu, můžeš něco slušného vidět. Je dobré mít na paměti, že investování je vždycky riziko, takže i když jde o pasivní příjem, pořád můžeš přijít o prachy.

Začít můžeš tím, že si vybereš nějakého robo-poradce, který má dobrou pověst a prostuduješ si jejich nabídku. Určitě se neboj zeptat na všechny nezbytnosti a zjistit, co všechno nabízí. S trpělivostí a správným přístupem můžeš vybudovat stabilní pasivní příjem.

183 slov
1.8 minut čtení
26. 7. 2023
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková