Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat s robo-poradcem?

Jak začít investovat s robo-poradcem?

Mám takový dotaz, jak vlastně začít investovat přes robo-poradce? Nikdy jsem to nedělal a vůbec nevím, odkud začít. Slyšel jsem, že robo-poradci jsou skvělí pro lidi, kteří nemají čas sledovat trhy a chtějí, aby se o jejich investice postaral někdo jiný nebo něco jako umělá inteligence. Ale jak to celé funguje? Musím si nejdřív udělat nějaký účet nebo co? A kolik peněz potřebuji na začátek? Je to vůbec bezpečné? Jaké poplatky si za to účtují? Četl jsem, že některé robo-poradce mají různé strategie, ale já nevím, která by byla pro mě ta pravá. Jak zjistím, co je pro mě nejlepší? A co když budu chtít své peníze vybrat? Jak dlouho to trvá a jsou tam nějaké sankce? Nevím ani, jaké investice jsou vlastně dostupné – akcie, ETF, nebo něco jiného? Bude mi robo-poradce doporučovat konkrétní akcie nebo portfolia, nebo je to všechno automatizované bez lidského zásahu? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale fakt bych chtěl mít jasno v tomhle tématu. Děkuju za každou radu!

165 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2022
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Investování přes robo-poradce je vlastně docela jednoduché. První krok je si vybrat nějakého robo-poradce, což můžeš udělat online. Většina z nich tě prosí o registraci a vytvoření účtu, což obvykle zahrnuje vyplnění dotazníku o tvých finančních cílech a toleranci k riziku. Na začátek potřebuješ většinou nějaké minimální investiční částky, jakýsi základ, což se liší podle poradce, ale často to bývá od pár tisíc korun výš.

Pokud jde o bezpečnost, robo-poradci jsou regulováni a mají ochranu pro investory, ale vždy je dobrý si to ověřit přímo u konkrétního poskytovatele. Poplatky se taky liší; většinou jsou to procenta z tvého investovaného majetku a můžeš narazit i na další poplatky za správu nebo transakce.

Co se týče investic, většina robo-poradců pracuje s ETF a různými portfolii, která jsou automatizovaně spravována podle tvých preferencí. Zpravidla ti nebudou doporučovat konkrétní akcie, spíš ti nastaví portfolio na základě tebou zvoleného rizika.

Když budeš chtít vybrat peníze, obvykle to trvá pár dní, ale může být spojené s určitými sankcemi nebo poplatky, takže je dobrý si přečíst podmínky. Celkově je to fajn způsob, jak začít investovat bez velkého úsilí.

180 slov
1.8 minut čtení
9. 1. 2025
Irena Šindelářová
Irena Šindelářová

Jasně, tak začnu od začátku. Nejdřív si musíš vybrat nějakého robo-poradce, je jich teďka dost. Většinou si musíš založit účet online, to je celkem rychlé a většinou to zvládneš za pár minut. Co se týče peněz, většina robo-poradců ti umožní začít už s pár tisíci korunami, ale čím víc, tím líp víš jak to je. Bezpečnost záleží na tom, jakou platformu si vybereš - většina má dobré zabezpečení a je regulovaná. Nezapomeň ale na poplatky, ty se liší - některý si berou procento z tvého portfolia, jiný mají fixní poplatky. Co se strategií týče, většinou tě na začátku provedou dotazníkem, aby zjistili, co ti vyhovuje - jestli chceš rizikovější investice nebo něco stabilnějšího. A jo, vybrat si peníze můžeš taky, ale většinou to trvá pár dní a někdy s tím jsou sankce. Investice budou primárně do ETF nebo akcií, ale konkrétní doporučení dostaneš spíš v rámci portfolia než jednotlivých akcií. Takže klidně do toho jdi, není to tak složitý ako si myslíš.

162 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Jaroslav Kopal
Jaroslav Kopal