Charts.cz/Fórum/Které investice jsou lepší, podílové fondy nebo ETF?

Které investice jsou lepší, podílové fondy nebo ETF?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Přemýšlím o investicích a konkrétně o tom, jestli se vyplatí více investovat do podílových fondů nebo do ETF. Mám pocit, že obě možnosti mají své výhody, ale také nevýhody. U podílových fondů jsem slyšel, že jsou spravovány odborníky, což může být skvělé pro někoho, kdo nemá čas sledovat trhy nebo hledat jednotlivé akcie. Na druhou stranu mě zajímá, jestli to není příliš drahé a zda se to vlastně vyplatí ve srovnání s ETF, které jsou často považovány za levnější a flexibilnější alternativu. Co se týče poplatků, slyšel jsem, že ETF mají obvykle nižší náklady na správu, ale jak to vypadá v reálném životě? A co třeba likvidita? Jak je to s obchodováním? Je někdo z vás zkušenější v těchto typech investic a mohl by mi říct, co si myslíte? Který z těchto produktů dává větší smysl pro dlouhodobé investice nebo pro budování pasivního příjmu? Určitě bych ocenil i nějaké osobní zkušenosti nebo tipy. Díky moc!

169 slov
1.7 minut čtení
12. 8. 2021
Robert Sládek
Robert Sládek

Takže, co se týče podílových fondů a ETF, oboje má svoje pro a proti. Podílové fondy jsou fajn, protože je spravují odborníci, ale většinou mají vyšší poplatky na správu a můžeš mít problém s likviditou. Když chceš prodat, někdy to trvá. ETF jsou často levnější, můžeš je obchodovat kdykoliv během dne jako akcie, což je super flexibilní.

Někdo říká, že ETF jsou lepší pro pasivní investory, protože jsou obvykle pasivně spravované a sledují nějaký index. Tím pádem se vyhneš drahým manažerským poplatkům. Ale zase, pokud nemáš čas nebo se o investice moc nezajímáš, podílové fondy můžou být klidně lepší volba, protože ti ušetří práci.

Osobně bych šel spíš do ETF kvůli nižším nákladům a likviditě, ale záleží na tom, co od investic očekáváš. Ať už se rozhodneš jakkoliv, důležitý je rozumný přístup a dlouhodobý horizont.

135 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Marek Hora
Marek Hora

Investice do podílových fondů vs. ETF je časté téma, a má to svoje pro a proti. Podílové fondy bývají spravovány odborníky, což může být super, pokud nemáš čas se tím zabývat, ale často mají vyšší poplatky, což může snížit výnosy. U ETF je to jinak – většinou mají nižší náklady na správu a jsou obchodovatelné jako akcie během celého dne, takže máš větší flexibilitu.

Co se likvidity týče, ETF jsou lepší, protože je můžeš kdykoliv prodat. U podílových fondů to obvykle trvá déle, protože se obchodují jen jednou denně na konci obchodního dne. Dlouhodobě bych asi šel spíš do ETF, pokud chceš stavět pasivní příjem. Mám zkušenosti s obojím a osobně preferuju ETF pro jejich jednoduchost a nižší náklady. Ale zas, pokud se ti líbí myšlenka mít fund manažera, tak podílový fond může být lepší volba. Záleží na tom, co od investic očekáváš.

143 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2024
Monika Burianová
Monika Burianová