Jaký je rozdíl mezi podílovými fondy a ETF?
Zajímalo by mě, co přesně dělá podílové fondy a ETF tak odlišnými. Slyšel jsem, že obě možnosti jsou skvělé pro investování, ale nevím, jaké jsou konkrétní rozdíly v jejich fungování. Například, jaký je rozdíl v tom, jak jsou tyto investice spravovány? Je pravda, že podílové fondy mají nějakého správce, který se stará o to, jaké akcie nebo jiné aktiva se kupují a prodávají, zatímco ETF se obchodují na burze tak jako akcie? A co poplatky? Říká se mi, že ETF mají nižší náklady na správu než tradiční podílové fondy. To mě zajímá, protože poplatky mohou mít velký vliv na celkový výnos z investic. Jak to tedy je s likviditou? Mám pocit, že ETF by měly mít lepší likviditu díky tomu, že se dají kdykoliv během dne prodávat na burze, ale co podílové fondy? Dozvěděl jsem se také, že podílové fondy mohou mít denní nebo měsíční ocenění, což znamená, že nemůžu koupit nebo prodat podíly ihned. Což mi připadá jako nevýhoda v porovnání s ETF. Nejspíš bych měl také vzít v úvahu daňové aspekty – slyšel jsem, že s ETF je to v některých případech výhodnější ve smyslu daní z kapitálových výnosů. Může mi někdo vysvětlit tyto rozdíly z pohledu zkušenějšího investora? Rád bych si udělal jasnější představu o tom, co by pro mě bylo nejlepší v rámci mé investiční strategie.