Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi podílovými fondy a ETF?

Jaký je rozdíl mezi podílovými fondy a ETF?

Zajímalo by mě, co přesně dělá podílové fondy a ETF tak odlišnými. Slyšel jsem, že obě možnosti jsou skvělé pro investování, ale nevím, jaké jsou konkrétní rozdíly v jejich fungování. Například, jaký je rozdíl v tom, jak jsou tyto investice spravovány? Je pravda, že podílové fondy mají nějakého správce, který se stará o to, jaké akcie nebo jiné aktiva se kupují a prodávají, zatímco ETF se obchodují na burze tak jako akcie? A co poplatky? Říká se mi, že ETF mají nižší náklady na správu než tradiční podílové fondy. To mě zajímá, protože poplatky mohou mít velký vliv na celkový výnos z investic. Jak to tedy je s likviditou? Mám pocit, že ETF by měly mít lepší likviditu díky tomu, že se dají kdykoliv během dne prodávat na burze, ale co podílové fondy? Dozvěděl jsem se také, že podílové fondy mohou mít denní nebo měsíční ocenění, což znamená, že nemůžu koupit nebo prodat podíly ihned. Což mi připadá jako nevýhoda v porovnání s ETF. Nejspíš bych měl také vzít v úvahu daňové aspekty – slyšel jsem, že s ETF je to v některých případech výhodnější ve smyslu daní z kapitálových výnosů. Může mi někdo vysvětlit tyto rozdíly z pohledu zkušenějšího investora? Rád bych si udělal jasnější představu o tom, co by pro mě bylo nejlepší v rámci mé investiční strategie.

220 slov
2.2 minut čtení
29. 5. 2021
Kristýna Králová
Kristýna Králová

Rozdíl mezi podílovými fondy a ETF je v několika ohledech dost zásadní. Podílové fondy mají správce, který rozhoduje o tom, co se bude kupovat a prodávat. To znamená, že ty nemáš moc kontrolu nad tím, jak se tvé peníze investují. Na druhou stranu, ETF se obchodují na burze jako akcie, což ti dává větší flexibilitu. Můžeš je kupovat a prodávat kdykoliv během dne a cena se mění v reálném čase.

Pokud jde o poplatky, máš pravdu – obvykle mají ETF nižší náklady na správu než podílové fondy. Ty poplatky se můžou hodně podepsat na celkových výnosech, takže to je důležité mít na paměti.

K otázce likvidity – ETF jsou rozhodně lepší v tomhle ohledu, protože můžeš vstoupit nebo vystoupit z investice okamžitě. Podílové fondy většinou oceňují své podíly jednou denně, takže pokud chceš prodat, musíš čekat na konec obchodního dne.

A co se týče daní, ETF často nabízí lepší daňovou efektivitu kvůli způsobu, jakým se realizují transakce a distribuce výnosů. Takže když to shrnu – ETF nabízí víc flexibility a nižší náklady, zatímco podílové fondy mohou být víc pasivní s nějakou správou kolem. Vyber si podle toho, co ti vyhovuje víc.

189 slov
1.9 minut čtení
29. 10. 2024
Jan Kašpar
Jan Kašpar

Podílové fondy a ETF jsou fakt dost rozdílné. Jak jsi už zmínil, podílové fondy mají správce, co se stará o to, jaké akcie koupí nebo prodá. Tyhle fondy se většinou oceňují jednou denně, takže když chceš prodat nebo koupit, musíš čekat na konec obchodního dne. To je strašná nevýhoda oproti ETF, co se obchodují na burze jako akcie a můžeš s nimi manipulovat kdykoliv během dne.

Co se týče poplatků, tak většinou máš pravdu, ETF mají nižší náklady na správu. To je super, protože ty poplatky ti můžou snížit výnosy z investic. Další věc je likvidita, ETF jsou prostě lepší, protože můžeš rychle reagovat na tržní pohyby. U podílových fondů si zahraješ na čekání.

A daňové aspekty – s ETF máš možnost upravovat daně z kapitálových výnosů lépe než u tradáčních podílových fondů, kde si můžeš přinést větší daňové zatížení, když správce prodá aktiva ve fondu a ty to musíš pak zaplatit. Takže pokud hledáš flexibilitu a lepší náklady, ETF by mohly být lepší volba.

164 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2021
Bohuslav Duchoň
Bohuslav Duchoň